Ми вже розповідали, що сонячне світло може перетворити воду в пластиковій пляшці на коктейль токсинів. Однак, виявляється, навіть таке, здавалося б, невинне діяння, як відкручування пластикової кришки пляшки, може бути шкідливим для нашого здоров’я. Дослідження показало, що цей процес сприяє потраплянню мікропластику в напої.
Як мікропластик потрапляє в напої
За даними, отриманими французькою асоціацією Agir pour l’Environnement, відкручування кришки пластикової пляшки призводить до виділення мікропластику в рідину. Інфрачервоний аналіз показав, що кількість мікропластику в напої збільшується кожного разу, коли ми відкручуємо і закручуємо кришку.
Шість полімерів замість двох
У рамках дослідження дві лабораторії проаналізували зразки напоїв, таких як Coca-Cola і Schweppes, з пляшок різного об’єму (1 л і 1,5 л). Фахівці проводили тести після одного, десяти й двадцяти відкручувань кришки, імітуючи звичайне використання.
Результати показали, що в напоях було виявлено шість різних видів пластикових полімерів, хоча виробники заявляють про наявність лише двох із них — поліетилену (PE) у кришці та поліетилентерефталату (PET) у пляшці.
Кількість мікропластику в напоях після двадцяти відкручувань кришки досягла 46 частинок на літр у Coca-Cola і 62 частинок на літр у Schweppes. Дослідники дійшли висновку, що розпад матеріалу кришки є однією з причин появи цих частинок.
Невидима загроза
Крім мікропластику, дослідники також виявили нанопластик — частинки, що в тисячу разів менші та становлять ще більшу загрозу. Нанопластик легко проникає в живі організми та може накопичуватися в тканинах.
Отже, кожне відкручування кришки пластикової пляшки додає не лише задоволення від улюбленого напою, але й мікро- та нанопластик, наслідки впливу якого на здоров’я ще належить повністю вивчити. Раніше ми писали про речі, які ніколи не варто мити засобом для миття посуду: поради експертів щодо прибирання.
Джерело: krivbass.city