Яка черешня корисніша – біла чи червона: краще купувати саме її

Джерело: unian.ua

В Україні розпочався сезон черешні. Ласуни насолоджуються соковитими медовими ягодами, а садівники намагаються знайти найкращі сорти черешні. Ці ласощі не тільки дуже смачні, а й сповнені корисних властивостей. Обов’язково додайте ягоди до свого раціону, поки вони є у продажу. Ви здивуєтеся, як важлива для організму черешня – користь цієї культури колосальна.

Чим корисна черешня для організму

Солодка черешня має цілу низку корисних властивостей. Ось 6 причин їсти її щодня:

  • Користь для фігури. Ніжні медові ягоди – прекрасний десерт. При цьому калорійність черешні становить усього 50 ккал на 100 грамів. Любителі солодощів можуть замінити цукерки цією ягодою і не боятися погладшати.
  • Багатий склад. Склад черешні обумовлює її корисні властивості. У цій культурі дуже багато антиоксидантів, які уповільнюють процес старіння і супутні йому хвороби. Антоціани, які надають ягодам бордового кольору, покращують гостроту зору і знижують ризик розвитку діабету. Багата також черешня вітамінами, залізом, калієм, йодом.
  • Здоров’я серця. Поліфеноли, якими багата черешня, зменшують негативний вплив холестерину на судини. У результаті значно знижується ризик розвитку атеросклерозу. А черешневий сік нормалізує кров’яний тиск.
  • Профілактика раку грудей. Користь черешні для жінок зумовлена високим вмістом фенолів. Ці речовини пригнічують ріст ракових клітин найагресивніших форм раку грудей, не даючи їм змоги поширюватися організмом.
  • Здоров’я суглобів. Людям із хронічними запальними хворобами черешня обов’язкова до вживання. Дослідження показують, що вживання вишневого і черешневого соку зменшує окислювальний процес і знижує рівень сечової кислоти. Тому черешня корисна при артриті та подагрі.

  • Міцний сон. У складі черешні виявлено гормон мелатонін, який важливий для гарного сну. З’їжте жменю ягід перед сном – і спатимете набагато краще.

Як і все хороше, черешня корисна в міру. Не варто їсти більше 300 г ягід на день, інакше можете отримати розлад шлунка. І звісно не забувайте мити плоди.

Який найкращий сорт черешні

Немає однозначної відповіді на питання, яка черешня найкорисніша. Кожен сорт ягід має свої переваги.

Чорна і бордова черешня найбагатші на антоціани, які й забарвлюють ягоди в характерний колір. Ці речовини корисні для серця і судин, знижують ризик розвитку діабету і серцевих захворювань.

Жовта та біла черешня найбезпечніші для алергіків. У них багато вітаміну С, який незамінний для імунітету.

Рожева і червона черешня відомі великим вмістом бета-каротину. Цей антиоксидант потрібен для здорової та гладенької шкіри, а також гострого зору.