Багато палючого сонця і африканська спека: прогноз погоди на липень

У липні на нас чекає тривалий період спекотної погоди, ризик розвитку посухи та високий рівень пожежної небезпеки через дефіцит опадів, особливо в південних і східних областях.

Липень традиційно називають «маківкою літа», оскільки середня температура повітря цього місяця зазвичай найвища за рік. У деякі роки абсолютні показники максимальної температури сягали +36…+41 °С, особливо у східних і південних областях України. Крім того, в липні часто спостерігаються сильні грози, які супроводжуються локальними, але інтенсивними зливами, градом та шквалистим вітром. Це також єдиний місяць року, коли не фіксувалися заморозки в будь-якій точці України (за винятком високогір’я Карпат) за весь період метеорологічних спостережень.

Цього року липень розпочнеться з аномальної спеки, яка охопить більшу частину території країни. Максимальні денні температури у першій декаді липня можуть досягати +34…+39 °С. Хоча в західних та північних регіонах спека не затримується надовго, центральні, південні та східні області перебуватимуть під палючим сонцем і без дощів протягом найближчого тижня чи навіть довше. Винуватцем такої погоди стане блокуючий синоптичний процес над районами Середньої та Верхньої Волги, пов’язаний із теплим висотним антициклоном, який буде малорухомим та локалізується над Східною Європою, створюючи умови для поступового прогріву та застою повітряної маси, повідомив  в своєму мікроблозі кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич. Західні області України будуть у більш комфортній і менш спекотній повітряній масі з великою кількістю дощів через динамічніші процеси в атмосфері та переважання циклонічної діяльності.


Протягом другої і третьої декади липня температурний фон трохи знизиться через ослаблення антициклону та деяку активізацію синоптичних процесів із заходу. Проте середньодобові температури залишатимуться вищими за кліматичну норму. Опади у другій і третій декаді місяця розподіляться нерівномірно, але їх загальна кількість за липень буде вищою за норму в західних регіонах, близько норми в північній частині та центрі країни, і нижчою за норму на півдні та сході. У окремі дні грозові зливи супроводжуватимуться шквалами до 17–23 м/с та градом.

Очікувані показники середньомісячної температури повітря в Україні перевищуватимуть багаторічну норму в середньому на 2,0–3,5 °С, з максимальними відхиленнями у південних і східних регіонах. У західних і північних областях середня температура за липень становитиме близько +21…+23 °С, у Карпатському регіоні +17…+19 °С; у центральних, південних і східних областях +24…+27 °С, що може бути на рівні рекордних показників для окремих пунктів.

Кількість опадів у західних регіонах може досягти 130–180% від норми, у північних – близько норми, у південних і східних областях – приблизно 50–70% від місячної норми. Через очікуваний дефіцит дощів на більшій частині Лівобережжя країни прогнозуються сприятливі умови для ґрунтової посухи та найвищий рівень пожежної небезпеки в лісових районах.

Раніше ми писали, що настав гарячий сезон для дачників: посівний календар на липень 2024 року.



Джерело: krivbass.city