Ви психічно сильніші за більшість, якщо ніколи не використовуєте 9 фраз

Джерело: unian.ua

Психічно сильні люди мають здатність продуктивно регулювати свої емоції, думки та поведінку, навіть перед обличчям невдач. Це може бути нелегко.

Про це у своєму матеріалі для CNBC Make It пише Скотт Маутц. Він виявив, що є фрази, які сильні духом люди завжди використовують. Але є дев’ять фраз, яких найсильніші люди уникають.

1. “Я такий, який я є”

Ваші розумові здібності не є вашим основним капіталом. Так само, як ви можете ходити до спортзалу, щоб розвивати свої фізичні м’язи, ви можете розвивати свої розумові м’язи. У своєму дослідженні Маутц виділив шість основних м’язів ментальної сили: 

  • Сила духу.
  • Впевненість.
  • Сміливість.
  • Прийняття рішень.
  • Цілеспрямованість.
  • Здатність залишатися позитивно налаштованим і залученим, незважаючи на негатив навколо вас.

Що сказати натомість: “У мене є базовий рівень психічної сили, від якого я можу відштовхуватися”.

2. “Чому саме я?”

Промовляючи це перед обличчям несприятливих обставин, ви створюєте штучну безпорадність. Це форма ментальності жертви, яка підживлює ідею про те, що ви безсилі. Але це не так.

Психічно сильні люди беруть на себе відповідальність і діють.

Що сказати натомість: “Чому не я?”. Або, до прикладу, скажіть: “Хто змінить цю несприятливу ситуацію на краще? Чому не я?”. Така думка може спонукати до дії, а не до жалю до себе.

3. “Це твоя провина”

Психічно сильні люди не відчувають потреби показувати пальцем або перекладати провину на інших, навіть коли щось йде не так. Замість того, щоб засуджувати, вони поспішають на допомогу. 

Цілком ймовірно, що якщо ви скажете це речення, то зустрінетеся з захисною реакцією. Ваша мета – послабити захисні механізми іншої людиниі допомогти зрушити справу з мертвої точки.

Що ж можна сказати замість цього? Скористайтеся фразою: “Все пішло не так, як ми сподівалися. Що нам робити далі?”

4. “Мені байдуже, що думають інші”

Психічно сильні люди не живуть у камері, ізолюючи себе від зовнішніх поглядів. Вони вірять, що можуть отримати користь від думки інших. 

Це не означає, що вони повинні змінювати напрямок, як вітер, прогинаючись під того, хто останній прошепотів їм на вухо. Це означає, що вони мають достатньо впевненості в собі, щоб зібрати інформацію, впоратися з розбіжностями і рухатися вперед з обґрунтованою ідеєю.

Що сказати натомість: “Я маю свою точку зору, але готовий вислухати”.

5. “Поразка – це не варіант”

Можливо, це і не так, але такий підхід може мати непередбачувані наслідки. Це може завадити людям мислити масштабно і йти на виправданий ризик, або ж підштовхнути їх до того, щоб приховати інформацію та помилки. 

Що казати замість цього: “Якщо це не спрацює, який наш план Б?”

6. “Це ваша проблема, а не моя”

Психічно сильні люди не уникають відповідальності і проявляють емпатію, коли ті, хто їх оточує, відчувають труднощі. 

Вони шукають способи допомогти, навіть якщо це просто вислухати і дати зрозуміти іншій людині, що її бачать і чують. 

Що сказати натомість? Скористайтеся фразою “Чим я можу допомогти?” або “Я тут, щоб вислухати”.

7. “А що, якщо…?”

Автогонщики кажуть, що якщо ви дивитиметеся в стіну траси, замість того, щоб дивитися вперед, ви вріжетеся прямо в неї. 

Так само, якщо ви зосереджуєтесь на тому, що може піти не так у ситуації з високим тиском, ви в кінцевому підсумку спрямуєте свій метафоричний автомобіль прямо до цих негативних наслідків.

Що сказати замість цього? Використовуйте фразу “Що буде ….”. Це допоможе вам зосередитися на тому, що вам потрібно робити далі, роблячи проактивні кроки до позитивного результату. 

8. “Ти зазнав невдачі”

Якщо ви говорите комусь це, швидше за все, вони вже знають, що зробили помилку, і не дуже добре себе почувають через це. Тож чого ви досягаєте, викриваючи їх? 

Психічно сильні люди не руйнують інших демотивуючими та деморалізуючими словами. Вони допомагають людям ставати сильнішими за допомогою продуктивної, корисної мови.

Що можна сказати замість цього: “Ти ще не там” або “Що ти дізнався з цього, що ти можеш застосувати, щоб рухатися далі?”

9. “Я почну пізніше, коли мені захочеться”

Насправді момент, коли вам “захочеться” щось зробити, може ніколи не настати. Або ваша мотивація може з’явитися так пізно, що це вплине на якість результатів, оскільки ви будете намагатися вкластися в дедлайн. 

Психічно сильні люди зосереджуються на своїх цілях і роблять кроки до їх досягнення, вважаючи за краще почати раніше, ніж пізніше. 

Що можна сказати замість цього: “Дозвольте мені почати просто зараз”.