Як енергетики впливають на організм людини: кардіолог попередив про небезпеку

Джерело: unian.ua

Останніми роками продажі енергетиків значно зросли. Майже половина споживачів п’ють їх кілька разів на тиждень, а переважна більшість людей, які вживають енергетичні напої, – підлітки та чоловіки віком від 18 до 34 років.

Видання Vox пише, що Центр науки в інтересах суспільства нарахував 34 випадки смерті, пов’язані з цими продуктами, у період з 2004 по 2014 рік. Набагато більша частина людей, які вживають енергетичні напої, стикається з іншими неприємними побічними ефектами, починаючи від безсоння, судом, занепокоєння і закінчуючи розладом шлунково-кишкового тракту.

Енергетичні напої містять різні стимулятори. Крім великої кількості цукру, майже всі енергетичні напої мають у складі кофеїн. Багато з них також містять гуарану. Ще один поширений інгредієнт – таурин.

У помірних кількостях кофеїн допомагає людям почуватися більш пильними, уважними та енергійними. Однак у великих кількостях його негативні ефекти, включно з нервозністю, нудотою і тремором, можуть переважати над позитивними. Крім того, кількість кофеїну в енергетичних напоях сильно варіюється, а Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів рекомендує більшості дорослих вживати не більш як 400 міліграмів кофеїну на день.

Хоча енергетичні напої пов’язані з цілою низкою тривожних наслідків для здоров’я, деякі з найбільших побоювань пов’язані з їхнім впливом на серцево-судинну систему і, зокрема, на серцевий ритм. Кілька досліджень показали, що енергетичні напої підвищують частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск, що в крайніх випадках може призвести до спазмів, розривів або тромбоутворення в кровоносних судинах. Вони також пов’язані з порушеннями в роботі серця, які у деяких людей з підвищеним ризиком можуть призвести до зупинки серця.

За словами Майкла Акермана, кардіолога з клініки Майо в Рочестері, у кожної 200 людини є генетичне захворювання серця, яке відносить її до категорії підвищеного ризику. Найпоширеніша проблема в цій групі називається синдромом подовженого інтервалу QT, на який страждає один із кожних 2000 осіб або близько того.

Акерман радить людям із цим синдромом уникати ліків, продуктів і напоїв, які подразнюють серцеву систему, і іноді призначає їм ліки, щоб знизити ризик виникнення проблем із ритмом. При цьому неясно, які саме інгредієнти енергетичних напоїв викликають збої в роботі серця.

Крім того, шість із семи пацієнтів із зупинкою серця після вживання енергетичних напоїв були жінками. Це, найімовірніше, пов’язано зі схильністю естрогену викликати порушення серцевого ритму в людей із синдромом подовженого інтервалу QT.

Раніше УНІАН назвав продукти для здоров’я серця і нормального тиску після 40 років.