Запах старості в 40+: міф чи реальність і як його позбутися

Останнім часом в соціальних мережах часто можна натрапити на дописи, переважно від молодих дівчат, про специфічний запах, який вони ніби-то відчувають при спілкуванні з чоловіками 40+. Його називають “старечим”. Чи не самонавіювання це? Відповідь очевидна, оскільки це набуло певних рис мейнстриму, то може й самонавіювання. Але іноді від людей поважного віку дійсно можна вловити певний аромат і це жодним чином не залежить від статі – жінкам, це явище притаманне в тій же мірі, що й чоловікам. Помилково також  вважати, що це пов’язано з гігієною, яку в старшому віці дотримуватися важче або люди роблять це неохоче. Причина цього явища значно глибша, як переконують вчені.

Відповідно до досліджень, опублікованих у Journal of Investigative Dermatology, так званий, запах старості пов’язаний з певною органічною сполукою, вчені з’ясували, що на поверхні шкіри людини утворюється шар ненасиченого альдегіду через уповільнення синтезу омега-7 поліненасичених жирних кислот. Цей шар важко змити звичайною водою, і він поступово просочує одяг, рушники, постіль тощо. Цей аромат дійсно може з’являтися в досить молодому віці, після 40 років. З цього віку на шкірі починає активно працювати ця сполука, і з віком її кількість збільшується, а на етапі старіння її концентрація стає дуже високою.


Спектр причин появи неприємного запаху тіла

  • Специфічний запах після сорока років. Після 40 років шкіра людини виробляє більше жирних кислот через зменшення природного антиоксидантного захисту. Гормональні зміни, притаманні людям у подальші роки, тільки сприяють цьому процесу. Цікаво, що ця сполука не змивається водою, тому гігієнічні процедури не допомагають позбутися характерного запаху. Коли ця сполука зі шкіри переходить на одяг та речі. 
  • Неналежна робота видільної системи. Після сорока років організм гірше виводить шлаки, токсини, калові маси та сечу. Це спричиняє активнішу роботу потових залоз і поява специфічного запаху.
  • Хронічні захворювання. Деякі хвороби, як-от дисбактеріоз, діабет другого типу, ентероколіти й коліти, можуть впливати на запах тіла.
  • Лікарські препарати. Деякі ліки накопичуються в організмі, викликаючи неприємний запах. У такому випадку варто змінити медикаменти.
  • Неправильне харчування. Сповільнення обміну речовин призводить до гіршого перетравлення важкої їжі, що викликає накопичення шлаків і токсинів, які спричиняють неприємний запах тіла.


Як позбутися старечого запаху?

Це питання є дуже індивідуальним, і повністю позбутися цього запаху може не вдасться. Якщо домашньому текстилю і меблям може допомогти професійна хімічна чистка (або домашня з використанням того ж оцту), то з людським організмом все складніше. Продовження власної молодості шляхом правильного харчування, розумних фізичних навантажень, відмови від алкоголю та паління, а також коректної гігієни може відтермінувати активну роботу згаданих органічних сполук. Крім того, наявність або відсутність специфічного аромату, а також його інтенсивність є дуже індивідуальними.


Поради експертів:

  1. Здоровий спосіб життя і правила гігієни. Дотримуйтеся здорового способу життя, ретельно стежте за особистою гігієною і перегляньте свій раціон.

  2. Збалансоване харчування. Найкращою їжею після сорока років є та, яка легко перетравлюється й не відкладається шлаками на стінках кишківника. Включіть у раціон овочі, фрукти, біле м’ясо, рибу, морепродукти. Мінімізуйте споживання жирної та гострої їжі, білого хліба й солодощів.

  3. Гідратація організму. Слідкуйте за достатнім споживанням води, щоб уникнути зневоднення.

Японські дослідники пропонують використовувати комбінацію препаратів для шкіри на основі хурми та зеленого чаю для мінімізації неприємного аромату. Дубильні речовини в екстракті хурми допомагають розщеплювати та виводити згадані органічні сполуки. А зелений чай містить антиоксиданти, яких не вистачає шкірі в такий період, і дає дезодоруючий ефект.

Раніше ми писали: де можна почитати про психосоматику або звідки беруться наші хвороби – рекомендована добірка літератури. 



Джерело: krivbass.city