Правильний догляд за рушниками: прання, сушка та профілактика інфекцій

догляд за рушниками

Якщо ви не висушите рушник належним чином, то є ризик, що в ньому розмножаться бактерії та пліснява. Тому, якщо ви збираєтеся використовувати рушник повторно, що також правильно з екологічної точки зору, то завжди спочатку перевіряйте, чи дійсно він чистий і не має неприємного запаху.

Кожного разу, коли ви користуєтесь рушником, ви переносите на нього всі мікроби зі свого тіла. З цієї ж причини рекомендується мити руки водою з милом не менше 20 секунд. Якщо ви не миєте їх належним чином, особливо після використання туалету, який повний бактерій, ви можете легко перенести ці бактерії на рушник.

Хоча більшість цих бактерій часто безпечні, деякі з них можуть викликати інфекції та проблеми зі здоров’ям, особливо у людей з пошкодженою шкірою або ослабленою імунною системою.

Якщо ви плануєте прати рушники, то завжди пам’ятайте, що їх не можна прати разом із нижньою білизною, яка може містити сліди фекалій або бактерій статевих інфекцій, а також із предметами, сильно забрудненими тілесними рідинами.

догляд за рушниками

Після кожного використання рушник слід розвішувати в провітрюваному приміщенні. Якщо між використаннями він залишається вологим, на ньому можуть почати розмножуватися грибки, зокрема збудники, що викликають свербіж. Ці форми також можуть поширюватися при спільному використанні рушників.

Дерматофітні мікози, такі як мікоз стопи (червоний висип між пальцями ніг, який викликає неприємний свербіж), можуть викликати інфікування порізів або чутливої шкіри.

Але деякі інфекції можуть бути більш серйозними, наприклад, викликані бактеріями стафілокока. Хоча зазвичай вони живуть на нашій шкірі, при попаданні в кров через рану вони можуть викликати серйозну інфекцію, найбільша небезпека якої полягає в її стійкості до антибіотиків.

Рушники також можуть поширювати бактерії, що викликають акне або кон’юнктивіт. З цієї ж причини просто не рекомендується ділитися рушниками.

Особливу увагу приділіть рушникам у туалеті. Кишкові бактерії, включаючи кишкову паличку, також можуть переноситися на рушники. Ці бактерії зазвичай живуть у нашому шлунково-кишковому тракті та можуть викликати отруєння, а також інфекції сечовивідних шляхів.

Як правильно прати рушники?

догляд за рушниками

Рушники ідеально прати при температурі 60 °C. Але якщо вони дуже брудні, то їх також можна нагріти до 90 °C або на пару. Якщо ви використовуєте відбілювач або мийні засоби на основі відбілювача, достатньо прати їх при температурі 40 °C.

Потім ретельно висушіть їх. Якщо ви хочете, щоб вони були м’якими навіть без використання кондиціонера для білизни, то у вас немає іншого вибору, крім як купити сушарку.