Ревматолог назвала п’ять речей, які ніколи не робить, щоб захистити здоров’я кісток

Джерело: unian.ua

Міцні кістки – найважливіша умова захисту від таких захворювань, як остеопороз. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань, серед дорослих, старших за 50 років, 51,5 % жінок страждають на низьку кісткову масу в порівнянні з 33,5 % чоловіків.

Як пише Today.com, ревматологиня Наталі Азар розповіла про п’ять речей, які ніколи не буде робити, щоб не наражати кістки на ризик.

Не чекати перелому, щоб почати думати про остеопороз

Хоча скринінг на щільність кісткової тканини зазвичай проводять у віці 65 років, деякі ліки, хвороби та сімейний анамнез впливають на здоров’я кісток і можуть зробити вас кандидатом на більш ранній скринінг, каже Азар, тому поговоріть зі своїм лікарем.

Не ігнорувати споживання кальцію в дитячому та підлітковому віці

Рекомендована добова норма кальцію, за даними FDA, становить 700 міліграмів для дітей віком від 1 до 3 років. Для дітей старше 4 років і дорослих вона збільшується до 1 300 міліграмів.

Не отримувати весь свій кальцій із добавок

Замість цього Азар радить звернутися до продуктів, багатих кальцієм. А якщо молочні продукти вам не до смаку, є безліч інших способів забезпечити свої кістки достатньою кількістю кальцію, включно з соєвим молоком, лососем, капустою, чіа і тофу.

Не курити і не зловживати алкоголем

Вона каже, що не обов’язково повністю відмовлятися від алкоголю, але для захисту кісток вона рекомендує своїм пацієнтам утримуватися від надмірного вживання алкоголю, яке вона описує як три або більше напоїв на день.

Не припиняти займатися спортом

Вправи – це ключ до “сили, рівноваги, координації та гнучкості”, – каже Азар. Переломи зап’ястя і стегна, додає вона, зазвичай є результатом падінь, а фізичні вправи можуть допомогти запобігти їм.

Ви також можете запобігти падінню у своєму будинку за допомогою нековзних килимків, достатнього освітлення і поручнів. Азар додає, що оснащення вашого будинку цими речами “може запобігти великій кількості остеопоротичних переломів у нашій країні”.

Раніше лікар розповів, що для запобігання остеопорозу потрібно їсти сир, зокрема – пармезан.