Чим можна замінити вершкове масло для покращення здоров’я: названо 5 найкращих варіантів

Джерело: unian.ua

Дослідники зі Швеції та Німеччини виявили, що заміна вершкового масла сумішшю оливкової та високоякісної рослинної олії покращує рівень холестерину та довгострокове здоров’я серця.

Як пише Nеw York Post, команда з Технологічного університету Чалмерса та Німецького інституту харчування людини стверджують, що їм вдалося точно виміряти зміни жиру в крові, пов’язані з харчуванням і знайти зв’язок із ризиком серцевих захворювань і діабету 2 типу.

“Наше дослідження з ще більшою впевненістю підтверджує користь для здоров’я дієти з високим вмістом ненасичених рослинних жирів, такої як середземноморська дієта”, — сказав старший автор дослідження та асистент професора Чалмерса Клеменс Віттенбехер.

Згідно з дослідженням у журналі Nature Medicine, науковці порівняла наслідки заміни вершкового масла на рослинну. Зокрема, оливкову олію хвалять за її антиоксидантні та протизапальні властивості.

Ріпакова та сафлорова олії багаті омега-6 жирними кислотами, які, як було показано, регулюють обмін речовин, сприяють росту шкіри та волосся, підтримують здоров’я кісток і підтримують репродуктивну систему.

Рослинні олії, горіхи, насіння соняшнику та гарбуза є хорошими джерелами омега-6.

“Омега-6 є важливими і корисними незамінними жирами. Але якщо їх їсти у надмірних кількостях, омега-6 зменшить вміст омега-3 у клітинних мембранах, викликаючи хронічне запалення”, — сказав New Scientist Ентоні Халберт, автор “Балансу омеги” та почесний професор Університету Вуллонгонга в Австралії.

За словами Віттенбехера доповнити оливкову олію можуть такі види:

  • ріпакова;
  • сафлорова
  • соняшникова
  • з авокадо.

“Серед цих рослинних олій із корисним вмістом жиру оливкова олія та олія авокадо є найбільш термостійкими, і їм слід віддавати перевагу для приготування та смаження при помірних температурах”, — пояснив він.

Як додав професор, нерафінована оливкова олія першого віджиму, багата антиоксидантними поліфенолами, а олії деревних горіхів і льону з їхнім високим вмістом омега-3 також можуть принести користь здоров’ю.

Як обрати рослинну олію

Рослинна олія є основним продуктом на більшості кухонь. Дієтологи розповіли, який тип рослинної олії найкорисніший або найшкідливіший для здоров’я, а також як правильно вибрати олію для приготування їжі,

Раніше УНІАН писав, що на якому маслі не можна смажити яйця.