Дожити до 100 років: 8 продуктів, які найчастіше їдять довгожителі

Джерело: unian.ua

Довге і здорове життя – мрія кожної людини, і в цьому може допомогти те, що ви їсте. Деякі звички харчування, які спостерігаються у довгожителів, включають об’ємний сніданок, вживання переважно рослинної їжі, відмову від дієт для зниження ваги, помірне вживання алкоголю і солодощів. Експерт з довголіття Бен Мейерс, доктор медицини Бредлі Дж. Віллкокс і дієтолог Емі Девіс розповіли RealSimple, які 8 продуктів часто їдять довгожителі.

Бобові

Одним із найкращих продуктів харчування серед довгожителів є бобові, які багаті на клітковину і містять рослинний білок”, – пояснює Девіс. “Вважається, що продукти, багаті на клітковину, допомагають контролювати рівень холестерину і цукру в крові, а також знижують ризик хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця.

Оливкова олія

Цей кулінарний продукт багатий на корисні ненасичені жири, які підтримують оптимальний рівень холестерину. Він також багатий мікроелементами, такими як рослинні сполуки, вітамін Е і вітамін К, які слугують антиоксидантами для зниження запалення в усьому організмі, що ще більше знижує ризик хронічних захворювань.

Горіхи та насіння

“Горіхи, які сповнені вітамінів, мінералів і ненасичених жирів, також є основними продуктами в раціоні довгожителів”, – каже Девіс. “Горіхи пов’язані зі зниженим ризиком серцевих захворювань і запалень, ймовірно, через їхній багатий вміст антиоксидантів”. З огляду на те, що насіння має схожий з горіхами поживний склад, воно також має схожий вплив на довголіття.

Чай

Чи то зелений, чорний, трав’яний, кофеїновий або без кофеїну, чай є одним із найкращих напоїв довгожителів. Ймовірно, це пов’язано з безліччю багатих антиоксидантами рослинних сполук, які він містить. Фактично, було показано, що споживання чаю підтримує імунітет, серце, кишечник, мозок і метаболічне здоров’я.

Морепродукти

Деякі види морепродуктів (наприклад, жирна риба) слугують одними з небагатьох натуральних концентрованих джерел жирних кислот омега-3, які є потужними протизапальними засобами, що сприяють оптимальному здоров’ю імунітету, мозку і серця.

Цільнозерновий хліб на заквасці

Цілісні зерна багаті на клітковину, мінерали та вітаміни групи В, особливо порівняно з їхніми білими, очищеними аналогами”, пояснює Девіс. “Вживання цільних зерен пов’язане з нижчим ризиком смертності від серцево-судинних захворювань і раку”.

Дослідники також виявили, що багато людей, які живуть до 100 років і довше, печуть власний хліб – часто використовуючи закваску. Ця жива культура бактерій запускає ферментацію в тісті для хліба, допомагаючи перетравлювати частину глютену, що міститься в ньому, і підвищуючи засвоюваність кінцевого продукту. Хліб на заквасці також має нижчий глікемічний індекс, ніж інші види хліба, що сприяє контролю рівня цукру в крові та здоровому обміну речовин.

Солодка картопля

Вона багата на клітковину і мікроелементи, такі як калій, вітамін А, вітамін С і рослинні сполуки, що допомагає поліпшити імунітет, серце і обмін речовин.

Куркума

“Куркума багата на фітонутрієнти, такі як флавоноїди, які можуть бути корисними для подовження життя”, – каже Віллкокс. Фітонутрієнти, що містяться в куркумі, такі як куркумін, працюють над зменшенням запалення в усьому організмі, підтримуючи загальне здоров’я, а також цільові області, такі як мозок.

Раніше УНІАН розповідав про чотири корисні звички довгожителів, серед яких – якомога менше вживання ліків та здоровий сон.