Джерело: unian.ua
Учені проаналізували дослідження, в яких взяли участь десятки тисяч людей, і дійшли до дивовижного відкриття.
Багато хто з нас любить випити чашечку або навіть кілька чашок кави, щоб підбадьоритися протягом дня, і нове дослідження доводить, що цей популярний напій може принести безліч переваг, зокрема й потенційний шанс прожити більш довге і здорове життя, замість звичайної “бадьорості”.
Команда з Університету Коїмбри (Португалія) вивчила 85 попередніх досліджень, у яких брали участь жителі Європи, Америки, Австралії та Азії, і проаналізувала зв’язок кави з рівнем смертності та показниками здоров’я, пише Science Alert.
Аналіз показав, що вживання трьох чашок кави на день збільшує тривалість життя середньостатистичної людини на 1,84 року. Крім того, регулярне вживання кави також пов’язують зі збільшенням тривалості життя (без серйозних захворювань).
“Наш огляд підкреслює роль регулярного, помірного споживання кави в боротьбі з біологічними механізмами, які природним чином сповільнюються або відмовляють у міру старіння, спричиняючи цілу низку потенційних проблем зі здоров’ям і супутніх захворювань”, – підкреслює нейробіолог Родріго Кунья з Університету Коїмбри.
Однак варто пам’ятати про велику кількість змінних, які присутні в цьому питанні, включно з видами споживаної кави, демографічними характеристиками людей і тривалістю досліджень. Проте, у вивченні цього феномена взяли участь сотні тисяч добровольців.
Аналізувалися такі показники здоров’я, як запалення і метаболізм, при цьому дослідники також враховували такі фактори, як куріння і вживання алкоголю, щоб краще виділити ефект від вживання кави.
“Регулярне вживання кави, мабуть, пов’язане зі збереженням функцій м’язової, серцево-судинної, психічної та імунної систем”, – пишуть дослідники в опублікованій роботі.
Інші новини зі сфери здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, що буде, якщо щодня вживати насіння чіа. “Насіння чіа привернуло увагу всього світу багатою поживними речовинами цінністю. Воно унікальне тим, що містить усі три макроелементи – білок, жир і вуглеводи – поряд із клітковиною, вітамінами та мінералами”, – сказала дієтологиня Марджорі Нолан Кон. І підказала, як саме насіння впливає на здоров’я.
Крім того, експерти з довголіття розповіли, чому люди, старші за 50 років, мають забути про одну новорічну обіцянку, яка нібито має допомогти, але це не так.