Неврологи назвали найкращі фрукти для здоров’я мозку

Джерело: unian.ua

Десятиліття наукових досліджень зробили зв’язок між харчуванням і здоров’ям мозку незаперечним. Безліч даних засвідчили, що дієта, багата на фрукти, овочі, цільні злаки, рослинні білки і рибу, знижує ризик розвитку деменції, тоді як дієта з високим вмістом ультраперероблених продуктів підвищує цей ризик.

Як пише Parade, фрукти також вкрай корисні для здоров’я мозку.

Нейрохірург, доктор медицини доктор Бетсі Гранч, каже, що одна з головних причин – високий вміст у фруктах антиоксидантів, які зменшують кількість вільних радикалів і знижують окислювальний стрес для нервової тканини, що, зі свого боку, може поліпшити когнітивні функції. Доктор медицини Мілл Етьєнн додає, що фрукти можуть запобігти пошкодженню клітин мозку і допомагають запобігти дегенеративним змінам у мозку.

Крім антиоксидантів, фрукти містять й інші корисні поживні речовини, зокрема, вуглеводи, які необхідні мозку для живлення.

Доктор Гранч каже, що багато фруктів містять ще дві важливі поживні речовини: вітамін С (який підтримує імунне здоров’я) і вітамін К (який допомагає збільшити приплив кисню до мозку і поліпшити концентрацію уваги). До фруктів з високим вмістом вітаміну С відносяться цитрусові, полуниця і помідори. Фрукти з високим вмістом вітаміну К – ківі.

Улюблені фрукти неврологів для здоров’я мозку

Доктор Етьєнн каже, що його улюблені фрукти – це темні ягоди, зокрема чорниці та виноград, які є чудовими джерелами антиоксидантів. Наукові дослідження показують, що чорниці допомагають зменшити окислювальний стрес і запалення в мозку та можуть допомогти повернути назад вікове зниження пізнавальних здібностей. Що стосується червоного винограду, то дослідження підтверджують корисні для мозку властивості цього виду ягід і показують, що регулярне вживання його в їжу може поліпшити пізнавальну діяльність.

Крім того, невролог також їсть мінімум по одному банану на день. Крім того, що банани корисні для мозку, вони також є чудовим продуктом для здоров’я кишечника.

Якщо ви шукаєте фрукт, здатний підтримати ваше психічне здоров’я, доктор Етьєнн рекомендує звернути увагу на ананас. “Це чудове джерело триптофану, який є будівельним блоком для серотоніну – хімічної речовини, рівень якої знижений у людей з депресією і тривогою”, – пояснює він.

Обидва лікарі кажуть, що цитрусові теж корисні для здоров’я мозку. Так, наприклад, апельсини містять багато вітаміну С, який, як показує практика, сприяє поліпшенню пам’яті.

Авокадо – ще один фрукт, який, на думку обох лікарів, дуже корисний для здоров’я мозку. “Авокадо містить корисні жири, які важливі для функціонування і розвитку мозку. Вони можуть захищати астроцити, які є підтримувальними клітинами в нашому мозку”, – каже доктор Гранч.

Незалежно від того, які фрукти ви вирішили регулярно вживати в їжу, доктор Етьєнн рекомендує їсти їх цілими, а не у вигляді соку. Таким чином, ви не втратите клітковину, яка корисна як для кишечника, так і для мозку.

Доктор Етьєнн також радить для здоров’я мозку їсти фрукти щодня, але особливо тим, у кого є проблеми з мозком, як-от хвороба Паркінсона, деменція, легкий когнітивний розлад або травматичне пошкодження мозку.

Раніше невролог назвав 4 спеції, які потрібно додавати в їжу для здоров’я мозку.