П’яні огірки на зиму, неначе з діжки: як приготувати солоні, ароматні і хрумкі, без стерилізації, під капронову кришку

Види огірків: мариновані та солоні

По-перше, мариновані і солоні огірки не одне і те ж. Для приготування перших використовується оцет або лимонна кислота, а для других – тільки сіль. Колись солили огірки, або як ще казали – квасили, в дерев’яних діжках, але зараз цим методом користуються рідко. Набагато зручніше солити овочі в звичайних скляних банках. А огірки виходять такими ж смачними, як діжкові.

Способи засолювання огірків

По-друге, є два способи засолювання: холодний і гарячий. У першому випадку овочі заливаються холодною водою, а в другому – гарячим настояним розсолом. Банки з огірками, засоленими холодним способом, закривають капроновими кришками і зберігають у холоді. А банки з огірками, залитими гарячою водою, закриваються залізними кришками і можуть зберігатися при кімнатній температурі.

Замочувати, чи ні?

Але і ті, і інші потрібно замочити у холодній воді на 3-4 години. Виняток становлять огірки свіжозібрані зі своєї грядки, їх можна взагалі не замочувати, головне добре помити. Солоні огірки будуть готові через місяць. Сьогодні ми розповімо, як засолити огірки холодним способом в розрахунку на одну банку об’ємом 3 літра.


Класичні солоні огірки з зеленню і часником

Інгредієнти:

  • 2-4 листки хрону
  • 2-4 листки чорної смородини
  • 2-4 листки вишні
  • 2-4 парасольки кропу зі стеблами
  • 2-4 зубчики часнику
  • 1/2 гіркого перцю (опціонально)
  • огірки, десь кіло-півтора
  • 3 столові ложки солі
  • чиста холодна вода

Приготування:

  1. На дно банки викладіть зелень, цілі зубчики часнику і перець.

  2. Щільно утрамбуйте в банку огірки.

  3. Розчиніть сіль в склянці води.

  4. Залийте огірки чистою холодною водою до половини банки.

  5. Потім додайте сольовий розчин і повністю залийте банку холодною водою, залишаючи трохи простору до верху, щоб огірки були повністю покриті водою.Прикрийте рештою зелені.

  6. Закрийте банку щільною капроновою кришкою і відразу приберіть в холодне, темне місце.


Солоні огірки з сухою гірчицею

Інгредієнти:

  • 2-4 парасольки кропу
  • 1-2 листа хрону
  • 3-4 листки чорної смородини
  • 3-4 листки вишні
  • огірки, так само – кіло, чи півтора
  • 3-5 зубчики часнику
  • 3 столові ложки солі
  • 1 столова ложка сухої гірчиці, можна в зернах
  • чиста холодна вода

Приготування:

  1. Викладіть на дно банки зелень.

  2. Утрамбуйте огірки, чергуючи їх з часником.

  3. Залиште трохи місця вгорі банки.

  4. Всипте в банку сіль і гірчицю.

  5. Залийте огірки чистою холодною водою.

  6. Закрийте банку капроновою кришкою, злегка збовтайте і поставте в холодне темне місце.


Солоні огірки з горілкою

Інгредієнти:

  • 3 сушених лаврових листа
  • 3 листки хрону
  • 1-2 парасолька кропу
  • 2-4 зубчики часнику
  • огірки
  • вода
  • 3 столові ложки цукру
  • 2 столові ложки солі
  • 100 мл горілки

Приготування:

  1. На дно банки викладіть лаврове листя і листя хрону, кріп і часник.

  2. Утрамбуйте огірки.

  3. Розчиніть в чистій холодній воді цукор і сіль і залийте овочі.

  4. Зверху влийте горілку.

  5. Накрийте банку марлею або кришкою з дірочками, (краще банку поставити в миску).

  6. Залиште банку в темному місці при кімнатній температурі на 3 дні, регулярно знімаючи піну.

  7. На четвертий день злийте розсіл в каструлю і доведіть до кипіння.

  8. Через 5 хвилин залийте огірки гарячим розсолом і закатайте банку.

  9. Переверніть, укутайте ковдрою і дочекайтеся повного остигання.

Цей спосіб є гарячим, але результат вартує зусиль.

Раніше ми писали: 



Джерело: krivbass.city