Види огірків: мариновані та солоні
По-перше, мариновані і солоні огірки не одне і те ж. Для приготування перших використовується оцет або лимонна кислота, а для других – тільки сіль. Колись солили огірки, або як ще казали – квасили, в дерев’яних діжках, але зараз цим методом користуються рідко. Набагато зручніше солити овочі в звичайних скляних банках. А огірки виходять такими ж смачними, як діжкові.
Способи засолювання огірків
По-друге, є два способи засолювання: холодний і гарячий. У першому випадку овочі заливаються холодною водою, а в другому – гарячим настояним розсолом. Банки з огірками, засоленими холодним способом, закривають капроновими кришками і зберігають у холоді. А банки з огірками, залитими гарячою водою, закриваються залізними кришками і можуть зберігатися при кімнатній температурі.
Замочувати, чи ні?
Але і ті, і інші потрібно замочити у холодній воді на 3-4 години. Виняток становлять огірки свіжозібрані зі своєї грядки, їх можна взагалі не замочувати, головне добре помити. Солоні огірки будуть готові через місяць. Сьогодні ми розповімо, як засолити огірки холодним способом в розрахунку на одну банку об’ємом 3 літра.
Класичні солоні огірки з зеленню і часником
Інгредієнти:
- 2-4 листки хрону
- 2-4 листки чорної смородини
- 2-4 листки вишні
- 2-4 парасольки кропу зі стеблами
- 2-4 зубчики часнику
- 1/2 гіркого перцю (опціонально)
- огірки, десь кіло-півтора
- 3 столові ложки солі
- чиста холодна вода
Приготування:
-
На дно банки викладіть зелень, цілі зубчики часнику і перець.
-
Щільно утрамбуйте в банку огірки.
-
Розчиніть сіль в склянці води.
-
Залийте огірки чистою холодною водою до половини банки.
-
Потім додайте сольовий розчин і повністю залийте банку холодною водою, залишаючи трохи простору до верху, щоб огірки були повністю покриті водою.Прикрийте рештою зелені.
-
Закрийте банку щільною капроновою кришкою і відразу приберіть в холодне, темне місце.
Солоні огірки з сухою гірчицею
Інгредієнти:
- 2-4 парасольки кропу
- 1-2 листа хрону
- 3-4 листки чорної смородини
- 3-4 листки вишні
- огірки, так само – кіло, чи півтора
- 3-5 зубчики часнику
- 3 столові ложки солі
- 1 столова ложка сухої гірчиці, можна в зернах
- чиста холодна вода
Приготування:
-
Викладіть на дно банки зелень.
-
Утрамбуйте огірки, чергуючи їх з часником.
-
Залиште трохи місця вгорі банки.
-
Всипте в банку сіль і гірчицю.
-
Залийте огірки чистою холодною водою.
-
Закрийте банку капроновою кришкою, злегка збовтайте і поставте в холодне темне місце.
Солоні огірки з горілкою
Інгредієнти:
- 3 сушених лаврових листа
- 3 листки хрону
- 1-2 парасолька кропу
- 2-4 зубчики часнику
- огірки
- вода
- 3 столові ложки цукру
- 2 столові ложки солі
- 100 мл горілки
Приготування:
-
На дно банки викладіть лаврове листя і листя хрону, кріп і часник.
-
Утрамбуйте огірки.
-
Розчиніть в чистій холодній воді цукор і сіль і залийте овочі.
-
Зверху влийте горілку.
-
Накрийте банку марлею або кришкою з дірочками, (краще банку поставити в миску).
-
Залиште банку в темному місці при кімнатній температурі на 3 дні, регулярно знімаючи піну.
-
На четвертий день злийте розсіл в каструлю і доведіть до кипіння.
-
Через 5 хвилин залийте огірки гарячим розсолом і закатайте банку.
-
Переверніть, укутайте ковдрою і дочекайтеся повного остигання.
Цей спосіб є гарячим, але результат вартує зусиль.
Раніше ми писали:
Джерело: krivbass.city