Проростки: користь, історія виникнення, та корисні властивості

Проростки часто асоціюються з цікавим декором м’ясних нарізок на святковому столі. Зазвичай їх включають до раціону тих, хто цікавиться здоровим харчуванням.

Історія виникнення проростків

Виявляється, проростки — це не винахід нашого часу. Їх використовували ще у Стародавньому Китаї, де вони вважалися не лише продуктом харчування, але й ефективним ліком. Сьогодні проростки зазвичай зустрічаються у вегетаріанському раціоні, який зрозуміло чому, шукає рослини, багаті вітамінами та іншими поживними речовинами.

Корисні властивості проростків

Вчені з’ясували, що проростаючі насіння містять велику кількість вітамінів. Це пов’язано з активними ферментами, що додатково розщеплюють білки, вуглеводи та жири на прості сполуки, які легко засвоюються нашим організмом. Доведено також, що проростки містять багато мінеральних солей, цінних мікроелементів та інших поживних речовин. Цікаво, що проростки значно менш калорійні, ніж самі насіння або продукти з них.

Наразі проростки проходять випробування для лікувальних цілей. З’ясувалося, що регулярне вживання проростків значно зміцнює імунну систему, заповнює дефіцит мінералів та вітамінів, запобігає багатьом захворюванням. Мало хто знає, що деякі проростки (наприклад, броколі) використовуються для профілактики раку.

Для всіх, хто шукає еліксир молодості, повідомляємо, що проростки є багатим джерелом омега-3 жирних кислот, які уповільнюють процеси старіння та є ключовим інгредієнтом для підтримки відмінного фізичного та психічного стану.

Також варто знати, що проростки люцерни є джерелом легкозасвоюваного білка та заліза. А проростки сочевиці містять фолієву кислоту, що володіє кровотворною дією. Насіння редьки, пшениці, гороху, соняшника, маша та кукурудзи також часто використовують для пророщування.