“Правило 5 секунди”: вчені розкрили спосіб, як уникнути конфлікту у парі

Джерело: unian.ua

Чи траплялося у вас із партнером, що незначні суперечки раптово перетворювалися на серйозні конфлікти? Можливо, все почалося з дрібниці – забутої справи чи різних поглядів. Однак, перш ніж ви це зрозуміли, розмова ставала емоційною, і ви починали сперечатися вже про важливіші питання.

На жаль, це поширене явище у стосунках. Те, що починається як невелика суперечка, може швидко перерости у великий конфлікт. Однак нове дослідження, опубліковане в Communications Psychology, розкриває простий спосіб уникнути цього – він займає всього п’ять секунд.

“Правило 5 секунд”

У дослідженні, опублікованому в серпні 2024 року, дослідниця Анна Маккаррі та її колеги вивчали, як зупинити ескалацію конфліктів. У рамках експерименту 6000 пар брали участь у грі, після чого переможець мав можливість завдати своєму партнеру гучного звуку. Проте одна група мала почекати п’ять, 10 або 15 секунд перед тим, як відправити цей звук.

Результати показали, що п’ятисекундна пауза значно знижувала рівень агресії. Найцікавіше, що час очікування понад п’ять секунд не робив ситуацію суттєво кращою. Це свідчить про те, що навіть коротка пауза дозволяє охолонути та запобігти загостренню.

Як застосувати “правило 5 секунд”

Анна Маккаррі зауважила: “Це звучить очевидно, але наш експеримент вперше показав, що вимушена перерва навіть у п’ять секунд значно знижує рівень агресії”.

Тому просте рішення взяти паузу в розмові може бути ефективним у багатьох конфліктних ситуаціях.

Щоб реалізувати це правило:

  • Обговоріть його з партнером і поясніть, як коротка перерва може допомогти запобігти ескалації.
  • Узгодьте, коли і як використовувати цю паузу.
  • Спробуйте наступного разу, коли відчуєте зростання напруги.

Хоча може здатися, що п’ять секунд – це незначний час, наука говорить інакше. Кілька секунд мовчання можуть змінити хід розмови та запобігти серйозним конфліктам.

Раніше УНІАН писав, що вигорання стало надто поширеним явищем. Якщо ви почуваєтеся перевантаженим роботою, намагаєтеся збалансувати домашні обов’язки або виснажені невпинними вимогами повсякденного життя, вигоряння може серйозно вплинути на ваше психічне та фізичне здоров’я. Детальніше про те, як цього позбутися – у матеріалі.