Найкращі продукти, які допоможуть вам зосередитися: дієтологи пояснили, чому

Джерело: unian.ua

Мільйони людей по всьому світу п’ють каву, щоб прокинутися або підбадьоритися, або перекушують солодким, щоб “не занепасти духом” у середині дня. Таким чином, ми використовуємо їжу і напої, щоб допомогти собі зосередитися.

Але довготривала підтримка концентрації – це не просто швидке вирішення проблеми, що допомагає нам залишатися бадьорими; це здоров’я мозку, і все, що ми їмо, може змінити ситуацію.

“Їжа, яку ми їмо, і наш загальний раціон мають величезний вплив на рівень нашої концентрації”, – зазначила дієтологиня Естер Ервін з Wellswood Nutrition виданню Newsweek.

“Наш мозок споживає до 50 відсотків глюкози з їжі, яку ми їмо, тому не дивно, що в день, коли ми надто зайняті, щоб пообідати, ми втрачаємо концентрацію або почуваємося туманно в другій половині дня”, – додав дієтолог.

За словами експерта, після того як ми стали харчуватися повноцінно, важливо зосередитися на протизапальних продуктах, оскільки існує зв’язок між хронічним запаленням, яке може підвищити ризик розвитку безлічі захворювань, як-от ожиріння, діабет 2-го типу та недоумкуватість, і “туманом у мозку”.

Дієтологиня Амані Кайт, викладачка Інституту оптимального харчування, розповіла: “Хронічне запалення впливає на когнітивні функції, знижуючи пластичність синапсів – здатність клітин мозку формувати зв’язки, що призводить до уповільнення швидкості опрацювання інформації, погіршення пам’яті та зниження концентрації уваги”.

Які продукти допомагають зосередитися?

Одними з ключових продуктів, які підтримують здатність мозку концентрувати увагу, є жирна риба – лосось, форель, сардина та скумбрія.

“Багаті на омега-3 жирні кислоти, особливо на ДГК, ці жири [в жирній рибі] необхідні для структури та функції мозку, допомагають поліпшити пам’ять і зменшити зниження когнітивних здібностей, що дає змогу легше зберігати концентрацію уваги протягом тривалого часу”, – підкреслює Кайт.

Також рекомендується вживати в їжу горіхи та насіння, оскільки вони також містять омега-3 жирні кислоти, але у вигляді ALA – рослинної форми. Зокрема, гарбузове насіння, мигдаль і волоські горіхи сповнені цинку, магнію і вітаміну Е, які захищають клітини мозку і покращують зв’язок між ними, покращуючи пам’ять і концентрацію.

Не варто, за словами дієтологів, забувати про ягоди – чорниця, полуниця і малина борються із запаленням, оскільки вони насичені антиоксидантами.

Флавоноїди покращують приплив крові до мозку, підтримують нейропластичність (здатність мозку до адаптації) і захищають клітини мозку від ушкоджень, що в кінцевому підсумку підвищує ясність розуму і концентрацію уваги”. Крім того, обидва дієтологи рекомендували вживати листову зелень, оливкову олію та імбир.

І уникати солодких закусок, напоїв, рафінованих вуглеводів (білого хліба і випічки), перероблених продуктів та алкоголю.

Раніше УНІАН писав про найбільш “здоровий” сніданок, від якого краще відмовитися назавжди.