Джерело: unian.ua
Зазначається, що корисні жири незамінні для здоров’я людини.
Твердження про те, що всі жири шкідливі, помилкове. Деякі жири не тільки корисні, а й можуть навіть знизити ризик деяких захворювань.
Видання Huff Post з’ясувало, які жири можуть бути корисними для здоров’я, від яких жирів краще утриматися та яка денна норма.
Як жир впливає на організм
“Про жири часто говорять погано, але вони не такі шкідливі для нас, як дехто вважає”, – каже Лорен Манакер, дипломований дієтолог. “Певні жири відіграють важливу роль у різних функціях організму, як-от накопичення енергії, гормональна функція та засвоєння жиророзчинних вітамінів, таких як A, D, E і K”.
Вона пояснює, що головне тут – зосередитися на вживанні правильних типів жирів, а не уникати всіх жирів.
“Вживання в їжу корисних жирів, що містяться в авокадо, горіхах, насінні та жирній холодноводній рибі, може підтримати здоров’я серця і допомогти зменшити хронічне запалення”, – каже Манакер.
Що відноситься до здорових жирів
Медді Паскуаріелло, дипломована дієтологиня, пояснила, що багато людей асоціюють вживання жирів із набором ваги або бояться їсти жири, побоюючись, що вони з’їдять занадто багато калорій.
“Дієта з достатньою кількістю джерел корисних жирів, включно з мононенасиченими і поліненасиченими жирами, може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ, також відомого як “поганий холестерин”, забезпечити нас енергією, щоб відчувати себе ситими, і допомогти організму засвоїти жиророзчинні вітаміни”, – каже Паскуаріелло.
Говорячи про корисні ненасичені жири, Паскуаріелло зазначила, що до них відносяться омега-3 і омега-6 жирні кислоти.
“Жири омега-3 допомагають регулювати запальні реакції, а їхнє високе споживання пов’язане з нижчим ризиком серцевих захворювань, недоумства, хвороби Альцгеймера, а також інших хронічних захворювань”, – сказала дієтологиня.
Омега-6 міститься в багатьох видах продуктів, включно з горіхами і насінням, рослинними оліями, яйцями, насінням конопель і багатьом іншим. З омега-3 трохи складніше, її можна знайти в таких продуктах, як жирна риба, насіння чіа, насіння конопель і льону, а також у таких добавках, як риб’ячий жир.
Яка норма жирів на день
“Хоча не існує суворої норми споживання ненасичених жирів або загальної кількості калорій, майте на увазі, що більшість людей і так споживають достатньо або більш ніж достатньо жирів”, – каже Паскуаріелло. “З огляду на це, загальна мета полягає в тому, щоб не отримувати більше 35% від загальної кількості щоденних калорій з джерел корисних жирів, таких як поліненасичені або мононенасичені жири”.
За її словами, для більшості людей краще дотримуватися цього показника на рівні 20% або близько того, але це дуже індивідуально і залежить від стану здоров’я та цілей людини.
“Рекомендується, щоб близько 20-35% ваших щоденних калорій надходило з жирів, причому пріоритет надається здоровим жирам, – каже Ешлі Кітченс, дипломована дієтологиня,
Для дорослої людини, яка споживає 2000 калорій на день, це може становити від 44 до 78 грамів загальної кількості жирів.
За її словами, “корисно підтримувати відносно низьке споживання жирів, щоб звільнити місце для інших джерел калорій у раціоні, таких як складні вуглеводи, багаті на клітковину продукти і білки”.
Дієтичні рекомендації для американців вимагають обмежити споживання насичених жирів до 10% калорій на день і замінити насичені жири ненасиченими. Частина досліджень останніх років показують, що деякі насичені жири, можливо, не так погано впливають на організм, як вважалося раніше.
Раніше УНІАН писав, що вчені назвали найкорисніші вуглеводи.