Джерело: unian.ua
Учені пояснили, чому і жовток, і білок обов’язково мають бути у вашому раціоні.
Жовток звичайного великого яйця містить 185 міліграмів холестерину, тоді як яєчний білок його взагалі не містить. Бодібілдери тому і вживають багато яєчних білків, щоб, таким чином, додати до свого раціону більше білка, але без додавання жиру і холестерину.
В одному яєчному білку міститься понад 3 грами білка при всього лише 17 калоріях, що робить яєчний білок чудовим джерелом білка як для бодібілдерів, так і для тих, хто просто сидить на дієті, пише Health Digest.
Однак не варто забувати і про яєчний жовток як джерело білка. В одному яєчному жовтку міститься майже 3 грами білка при 55 калоріях, тому жовтки також можуть бути низькокалорійним джерелом білка. У яєчному жовтку також відносно мало насичених жирів – усього 1,5 грама. Експерти зазначають, що яєчний жовток містить порівнянну кількість білка порівняно з яєчним білком, проте ще в жовтку є деякі поживні речовини, яких немає в яєчному білку.
Порівняння поживних речовин у яєчному жовтку та яєчному білку
У яєчному жовтку майже вдвічі більше кальцію, ніж у яєчному білку, хоча жовток забезпечує лише близько 2% потреби в кальції. У яєчному жовтку в 15 разів більше заліза, ніж у яєчному білку. Яєчні жовтки є хорошими джерелами вітамінів B5 і B12, тоді як яєчний білок містить їх у незначній кількості.
Яєчний жовток також забезпечує 25% добової потреби в холіні – важливому вітаміні для захисту пам’яті та настрою. У яєчному білку холіну дуже мало.
Однак яєчний білок – хороше джерело рибофлавіну, який допомагає організму отримувати енергію з їжі та підтримувати роботу клітин. У яєчному білку майже втричі більше калію, ніж у жовтку.
Як яєчний білок, так і яєчний жовток є хорошими джерелами всіх дев’яти незамінних амінокислот (будівельних блоків білка). Повідомляється, що в яєчному білку міститься трохи більше цих амінокислот, ніж у жовтку, а в яєчному білку ви отримаєте значно більше незамінних амінокислот – аланіну, аспаргінової та глутамінової кислот.
Чи підвищить яєчний жовток рівень холестерину?
Американська кардіологічна асоціація заявляє, що необхідно розрізняти холестерин, що міститься в продуктах харчування, і той, що міститься в крові. Хоча здається логічним, що холестерин у їжі може призвести до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, зв’язок між ними складніший.
У дослідженні 2024 року, опублікованому в журналі Американського коледжу кардіології, одна група їла 12 яєць на тиждень, а інша – менше двох яєць на тиждень. Через чотири місяці між групами не було виявлено суттєвих відмінностей у рівні холестерину.
Інші новини про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, що яєчну локшину даремно недооцінюють. Дієтологиня пояснила, що в ній безліч корисних речовин, зокрема фолат, рибофлавін, тіамін тощо.
Крім того, варто запам’ятати список із 10 продуктів, які помилково вважають високобілковими. Серед таких рослинна олія, хумус, йогурт тощо.