Завжди зручно мати під рукою домашні заготовки, які дозволяють скоротити час приготування улюблених страв до лічених хвилин. Кожна така заправка зберігає багатство сезонних смаків на кілька місяців вперед. Пропонуємо ознайомитися з чотирма найкращими домашніми заправками, які стануть незамінними помічниками на вашій кухні.
1. Томатний соус з базиліком
Цей соус стане чудовим доповненням до лазаньї, пасти, піци та м’яса.
Інгредієнти:
– 30 мл олії з травами (томати, часник, базилік)
– 1,5 кг помідорів
– 500 г солодкого перцю
– 400 г цибулі
– 5 зубчиків часнику
– 60 г томатної пасти
– 30 г фіолетового базиліку
– 20 г петрушки
– 0,5 ст. л. солі
– 2 ст. л. меду
– 2 ч. л. солодкої паприки
– 0,5 ч. л. чорного перцю
Приготування:
1. Помийте овочі та перекрутите помідори, перець та часник.
2. Обсмажте нарізану цибулю до золотистого кольору.
3. Додайте обсмажену цибулю до перемелених овочів разом з іншими інгредієнтами.
4. Доведіть до кипіння і варіть 1 годину, потім додайте зелень і варіть ще 5 хвилин.
5. Розлийте в стерилізовані банки й зберігайте в прохолодному місці.
2. Соус шакшука
Цей соус насичений ароматами й стане ідеальним вибором для сніданку або обіду.
Інгредієнти:
– 30 мл олії з травами (перець чилі, базилік, томати)
– 300 г цибулі
– 4 зубці часнику
– 1 ч. л. меленого коріандру
– 300 г солодкого перцю
– 300 г помідорів
– 1 ч. л. паприки
– 1 ч. л. солі
– 2 ст. л. томатної пасти
– 100 мл води
Приготування:
1. Обсмажте цибулю й часник на олії до золотистого кольору.
2. Додайте нарізані перець і помідори, а також спеції й томатну пасту.
3. Готуйте під кришкою приблизно 30-40 хвилин.
4. Розкладіть у стерилізовані банки й закрутіть.
3. Зелена аджика
Цей пікантний соус легко приготувати без варіння, і він додає особливого смаку м’ясним і овочевим стравам.Інгредієнти:
– 100 мл олії з травами
– Великий пучок петрушки
– Великий пучок кропу
– 1 головка часнику
– 1-2 гострих перці
– 4 солодкі перці
– 1 ст. л. солі
– 6 ст. л. яблучного оцту
Приготування:
1. Промийте зелень та овочі, пропустіть через м’ясорубку.
2. Додайте сіль, оцет, олію і перемішайте.
3. Перекладіть у банки та зберігайте в холодильнику.
4. Заправка для борщу на зиму
Ця заправка допоможе швидко приготувати ароматний борщ.
Інгредієнти:
– 300 мл олії
– 1 кг буряка
– 1 кг цибулі
– 1 кг моркви
– 100 мл води
– 2-3 ст. л. солі
– 70 мл яблучного оцту
– 220 г цукру
– 3 ст. л. томатної пасти
Приготування:
1. Промийте, очистіть та натріть буряк і моркву.
2. Додайте інші інгредієнти, ретельно перемішайте і варіть близько 1 години.
3. Охолодіть і розлийте у стерилізовані банки.
Ці прості рецепти домашніх заправок дозволять вам насолоджуватися смачними стравами протягом зими, зберігаючи в них всю різноманітність сезонних смаків. Раніше ми писали страви Прикарпаття: улюблена страва Франка – рецепт гуцульської засипаної капусти без казана.
Джерело: krivbass.city