Джерело: unian.ua
Багато хто знає про користь риби, але виявилося, що це ще не все. Вчені знайшли зв’язок між довголіттям і вживанням певних видів риб.
Велика риба, як лосось і тунець, завжди перебуває в центрі уваги завдяки своїм корисним властивостям. Багато хто не бере до уваги іншу, дрібнішу рибу, і дуже даремно.
Видання Health пише, що існує зв’язок між споживанням дрібної риби і зниженням ризику смертності у жінок.
Хоча дослідження проводилося тільки в Японії, вчені вважають, що його результати можна екстраполювати на населення всього світу.
Зв’язок між дрібною рибою і довголіттям
Щоб оцінити зв’язок між споживанням дрібної риби і смертністю, вчені набрали для дослідження 80 802 японця віком від 35 до 69 років. Серед них було 34 555 чоловіків і 46 247 жінок.
Для аналізу раціону учасників використовували анкети з частотою вживання їжі, в яких особлива увага приділялася тому, чи вживали вони дрібну рибу і як часто.
За дев’ятирічний період дослідження померли 2 482 учасники. З них 1 495 осіб померли від раку.
Після коригування таких чинників, як вік, індекс маси тіла, вживання алкоголю та куріння, дослідники виявили значну кореляцію між регулярним вживанням дрібної риби жінками та зниженням смертності від будь-якого раку.
У жінок, які їли дрібну рибу від одного до трьох разів на місяць, ризик смертності від усіх причин був на 32% нижчим, а ймовірність померти від раку – на 28% нижчою, ніж у тих, хто не їв дрібну рибу регулярно. У тих, хто їв дрібну рибу від одного до двох разів на тиждень або три і більше разів на тиждень, ризик смертності від усіх причин був знижений на 28 і 31% відповідно, а ймовірність смерті від раку – на 29 і 36%.
Чим корисна дрібна риба
Дрібна риба неймовірно багата поживними речовинами, особливо тому, що її зазвичай їдять цілою. Голова, кістки й органи дрібної риби багаті кальцієм, вітаміном D і вітаміном А.
“Дрібна риба, така як сардини й анчоуси, також є багатим джерелом поживних речовин, таких як омега-3 жирні кислоти і білок”, – сказала Роксана Есані, дієтолог, сертифікований спортивний дієтолог.
Було доведено, що мікроелементи, які містяться в дрібній рибі, підтримують здоров’я кісток, імунітет, серце, м’язи, шкіру та обмін речовин. Вони також можуть зменшити запалення в організмі, яке, будучи хронічним, може збільшити ризик розвитку таких захворювань, як діабет, хвороби серця та астма.
Яку дрібну рибу купити
Серед різновидів дрібної риби, яка легко доступна, – анчоуси, сардини, дрібна макрель і оселедець. Хоча на рибному прилавку можуть бути деякі з цих дрібних риб, найкраще обирати консерви.
Консервовані сардини та анчоуси є майже в кожному великому продуктовому магазині, а в багатьох магазинах також продаються консервовані скумбрія та оселедець.
Раніше УНІАН писав, що дієтологи розкрили 7 найкращих видів риби для схуднення.