Сезонні рецепти: що варто приготувати в травні

Харчування сезонними продуктами корисне не лише для організму, але й економічно вигідне. У травні, коли починають достигати овочі та зелень, особливо легко побудувати правильний раціон.

Цього місяця варто готувати страви з таких продуктів, як редиска, молода картопля, молода морква, пекінська капуста, зелений горошок, редька (дайкон), салат-латук, спаржа, щавель, різні види риби, шпинат і кабачки. Також варто використовувати огірки, помідори, петрушку та ревінь. Ось кілька рецептів з цими продуктами.

Рецепт №1: Маринована редиска

Інгредієнти:

– 1 кг редиски

– 1 л води

– 1 головка часнику

– 1 лавровий лист

– 4-5 ст. л оцту

– 5-7 ст. л цукру

– 1 ч. л суміші перців

– 1 ч. л коріандру

– 1 великий пучок петрушки

– 1 ч. л насіння гірчиці

Спосіб приготування:

1. Редиску помити й нарізати тонкими смужками.

2. У каструлі проварити всі прянощі до кипіння, потім охолодити і процідити маринад.

3. Додати до маринаду подрібнені часник і петрушку.

4. Викласти редиску в маринад і поставити в холодильник на 6-7 годин.

5. Злити маринад — закуска готова. Її можна їсти окремо або додавати до салатів.

Рецепт №2: Салат зі свіжого шпинату та молодої моркви

Інгредієнти:

– 1 пучок шпинату

– 1 ст. л кунжутної олії

– 1 ст. л насіння льону

– 3 морквини

– 3 свіжих томати

– сіль, перець, лимонний сік за смаком

Спосіб приготування:

1. Змішати лимонний сік, олію і насіння льону, щоб настояти.

2. Моркву почистити та натерти на великій тертці.

3. Шпинат промити, просушити та нарізати на частини.

4. Томати нарізати смужками.

5. Змішати всі компоненти у глибокій мисці.

Рецепт №3: Запечений окунь з молодою картоплею та спаржею

Інгредієнти:

– 2 філе окуня

– 4 помідори

– 8 картоплин

– олія

– бальзамічний оцет

– часник

– лимонний сік

– сіль

– кунжут

– 2 гілочки розмарину

– соєвий соус

– мед

– гірчиця

– сметана

– кріп

– 1 маринований огірок

Спосіб приготування:

1. Маринування картоплі:

– промити та витерти картоплю, не чистити;

– змішати мед, гірчицю, соєвий соус, олію та лимонний сік, додати розмарин і перетертий часник;

– змішати маринад з картоплею, розрізаною навпіл, і залишити маринуватися під кришкою.

2. Підготовка риби:

– натерти філе окуня олією та бальзамічним оцтом, додати сіль, лимонний сік і посипати кунжутом, накрити гілочками розмарину;

– викласти рибу на деко, застелене фольгою;

– розігріти духовку до 180 градусів.

3. Підготовка спаржі:

– відварити спаржу в окропі 1-2 хвилини;

– змішати з лимонним соком, олією, сіллю та часником. Викласти окремо на фольгу біля риби.

4. Запікання:

– викласти картоплю на деко до риби та спаржі;

– випікати, поки картопля не стане м’якою, а риба повністю пропечеться.

5. Приготування соусу:

– часник перетерти в пюре разом з кропом, маринований огірок подрібнити на маленькі кубики;

– змішати зі сметаною.

Раніше ми писали про короля травневого сезону — зелений борщ, і як його приготувати за рецептом Євгена Клопотенка.

Джерело: krivbass.city