Харчування сезонними продуктами корисне не лише для організму, але й економічно вигідне. У травні, коли починають достигати овочі та зелень, особливо легко побудувати правильний раціон.
Цього місяця варто готувати страви з таких продуктів, як редиска, молода картопля, молода морква, пекінська капуста, зелений горошок, редька (дайкон), салат-латук, спаржа, щавель, різні види риби, шпинат і кабачки. Також варто використовувати огірки, помідори, петрушку та ревінь. Ось кілька рецептів з цими продуктами.
Рецепт №1: Маринована редиска
Інгредієнти:
– 1 кг редиски
– 1 л води
– 1 головка часнику
– 1 лавровий лист
– 4-5 ст. л оцту
– 5-7 ст. л цукру
– 1 ч. л суміші перців
– 1 ч. л коріандру
– 1 великий пучок петрушки
– 1 ч. л насіння гірчиці
Спосіб приготування:
1. Редиску помити й нарізати тонкими смужками.
2. У каструлі проварити всі прянощі до кипіння, потім охолодити і процідити маринад.
3. Додати до маринаду подрібнені часник і петрушку.
4. Викласти редиску в маринад і поставити в холодильник на 6-7 годин.
5. Злити маринад — закуска готова. Її можна їсти окремо або додавати до салатів.
Рецепт №2: Салат зі свіжого шпинату та молодої моркви
Інгредієнти:
– 1 пучок шпинату
– 1 ст. л кунжутної олії
– 1 ст. л насіння льону
– 3 морквини
– 3 свіжих томати
– сіль, перець, лимонний сік за смаком
Спосіб приготування:
1. Змішати лимонний сік, олію і насіння льону, щоб настояти.
2. Моркву почистити та натерти на великій тертці.
3. Шпинат промити, просушити та нарізати на частини.
4. Томати нарізати смужками.
5. Змішати всі компоненти у глибокій мисці.
Рецепт №3: Запечений окунь з молодою картоплею та спаржею
Інгредієнти:
– 2 філе окуня
– 4 помідори
– 8 картоплин
– олія
– бальзамічний оцет
– часник
– лимонний сік
– сіль
– кунжут
– 2 гілочки розмарину
– соєвий соус
– мед
– гірчиця
– сметана
– кріп
– 1 маринований огірок
Спосіб приготування:
1. Маринування картоплі:
– промити та витерти картоплю, не чистити;
– змішати мед, гірчицю, соєвий соус, олію та лимонний сік, додати розмарин і перетертий часник;
– змішати маринад з картоплею, розрізаною навпіл, і залишити маринуватися під кришкою.
2. Підготовка риби:
– натерти філе окуня олією та бальзамічним оцтом, додати сіль, лимонний сік і посипати кунжутом, накрити гілочками розмарину;
– викласти рибу на деко, застелене фольгою;
– розігріти духовку до 180 градусів.
3. Підготовка спаржі:
– відварити спаржу в окропі 1-2 хвилини;
– змішати з лимонним соком, олією, сіллю та часником. Викласти окремо на фольгу біля риби.
4. Запікання:
– викласти картоплю на деко до риби та спаржі;
– випікати, поки картопля не стане м’якою, а риба повністю пропечеться.
5. Приготування соусу:
– часник перетерти в пюре разом з кропом, маринований огірок подрібнити на маленькі кубики;
– змішати зі сметаною.
Раніше ми писали про короля травневого сезону — зелений борщ, і як його приготувати за рецептом Євгена Клопотенка.
Джерело: krivbass.city