Як чистити сома: покрокова інструкція від профі рибалок

як чистити сома

Сом – справжній “монстр” наших річок, який може перетворити звичайну рибалку на справжню пригоду. Але що робити з цією слизькою “потворою”, коли улов уже в садку? Багато рибалок знають, як зловити велетня, але з чищенням виникають справжні муки.

Підготовка до обробки: перші кроки з вусатим гігантом

Перш ніж приступати до чищення сома, варто пам’ятати головне правило: свіжість – запорука успіху. Чим швидше обробите рибу, тим менше мороки буде зі слизом.

Що знадобиться для роботи:

  • Гострий філейний ніж
  • Плоскогубці або щипці
  • Дошка для розробки
  • Киплячи води (2-3 літри)
  • Сіль крупного помелу
  • Рушники або серветки

Досвідчені рибалки радять не поспішати. Сом – не карась, тут потрібен особливий підхід. Слиз цієї риби настільки в’язкий, що без правильної підготовки можна протягнути години, так і не досягнувши результату.

Як почистити сома від слизу: секрет кипляткою

Найефективніший спосіб позбутися від слизу – термічна обробка. Але тут є свої хитрощі, які знають тільки досвідчені кухарі.

Спочатку рибу ретельно промивають холодною водою. Потім обдають крутим кипятком – не довше 30 секунд! Перетримаєте – м’ясо “зварюється” і втратить смак.

Після кипляткової “ванни” слиз легко знімається звичайним кухонним ножем. Рухи мають бути впевнені, від голови до хвоста. Багато хто робить помилку, намагаючись скребти проти “шерсті” – так тільки розмазуєте слиз по всій тушці.

Альтернативний метод із сіллю: Якщо кипятку під рукою немає, можна скористатися крупною сіллю. Щедро посипте тушку і дайте полежати 15-20 хвилин. Сіль “витягне” частину слизу, і робота піде швидше.

Як знімати шкіру з сома: техніка професіоналів

Знімання шкіри з сома – окреме мистецтво. На відміну від звичайної риби з лускою, тут потрібна зовсім інша техніка.

Починають завжди з надрізу навколо голови. Ніж ведуть акуратно, не пошкоджуючи м’ясо. Далі плоскогубцями захоплюють край шкіри і тягнуть до хвоста одним рухом. Головне – не поспішати і тримати ніж під правильним кутом.

Маленьких сомів до 2 кілограмів можна чистити без зняття шкіри – вона досить тонка і м’яка. А от з великих екземплярів шкіру краще зняти повністю.

Розробка і філетування: від цілої риби до готових шматків

Правильне розрізання сома – це вже половина успішної страви. Спочатку видаляють голову одним впевненим рухом, потім розпорують черевце від анального отвору до зябер.

Етапи розробки:

  • Видалення нутрощів (акуратно, щоб не пошкодити жовчний міхур)
  • Промивання холодною водою
  • Видалення плавців і хребта
  • Нарізка на порційні шматки

Філе сома виходить практично без кісток – тільки ребра, які легко видалити. М’ясо щільне, білого кольору, з характерним солодкуватим присмаком.

Готуємо смачно: секрети приготування сома

Як смажити сома правильно? Головне – не пересушити ніжне м’ясо. Найкраща температура сковороди – середня. Спочатку обваляйте шматки в борошні з сіллю і перцем.

Смажать по 4-5 хвилин з кожного боку. Готовність визначають по золотистій скоринці і легкому відставанню м’яса від кістки.

Чищення сома – не така вже й складна справа, якщо знати правильну послідовність дій. Головне – не боятися слизу і діяти впевнено. Киплячи вода, гострий ніж і трохи терпіння – ось і весь секрет.

Правильно оброблений сом дарує неймовірно смачне і корисне м’ясо. Воно багате білком, містить мало кісток і чудово підходить для будь-яких страв – від звичайної смаженої риби до вишуканого філе під соусом.