Під час літньої спеки в Україні, коли температура може сягати +40 градусів в затінку, що більш нагадує африканський клімат, аномально високі температури становлять серйозну загрозу для життя, зазначають в МОЗ. Минулого тижня в Канаді через тепловий удар померли сотні людей. В МОЗ надали рекомендації, як правильно охолоджуватися в спекотну погоду, щоб уникнути захворювань і травм.
Як захистити своє здоров’я під час спеки
Охолодження приміщення
- Приміщення з ввімкненим кондиціонером — гарне рішення для охолодження. Однак не вмикайте кондиціонер одразу на дуже низьку температуру після приходу з вулиці. Знижуйте температуру поступово, щоб уникнути переохолодження і застуди. Не сидіть напроти кондиціонера, оскільки спрямований потік холодного повітря може спричинити запалення м’язів.
Вживання рідини
- У спеку організм втрачає більше рідини, тому потрібно пити більше води. Уникайте напоїв з кофеїном, алкоголем чи великою кількістю цукру, оскільки вони сприяють втраті рідини. Хоча в спеку хочеться холодних напоїв, не перестарайтеся — надто холодна вода чи смузі можуть викликати судоми шлунка.
- Пийте багато води.
- Уникайте алкоголю, солодких і кофеїнових напоїв.
- Не вживайте надто холодні напої, щоб не викликати судоми шлунка.
Прохолодний душ чи ванна
- Прохолодний душ чи ванна допоможуть знизити температуру тіла. Знижуйте температуру води поступово, не викручуйте кран одразу до максимуму на холодну воду, щоб уникнути шокового ефекту для організму.
Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти своє здоров’я під час спекотної погоди і уникнути небезпечних наслідків, зазначають в МОЗ.
Як пережити спеку і що їсти? Про це розказала і дієтологиня Оксана Скиталінська у Facebook
- Пийте прохолодні напої. Додавайте трохи солі до води, особливо якщо сильно пітнієте. Гарячий чай теж допомагає, оскільки сприяє потовиділенню і зниженню температури тіла. Зелений і чорний чай корисні по-своєму.
- Їжте легкозасвоювану їжу. Овочеві холодні супи, гаспачо з помідорів, окрошка (без м’яса, але з вареними яйцями чи дрібно нарізаним м’ясом), овочеві супи з буряком або іншими овочами не вимагають від організму великих затрат на травлення.
- Уникайте важкої їжі. Не навантажуйте шлунок, кишечник, підшлункову залозу і печінку смаженими пиріжками, чебуреками, пончиками, смаженим м’ясом і рибою, жирною їжею з кремами, наваристими бульйонами та холодцями. Така їжа забирає кров від капілярів, які здійснюють терморегуляцію, і направляє її на травлення.
- Вживайте продукти, багаті калієм і магнієм. Вони втрачаються під час спеки, що може спричинити слабкість. Приймайте їх у таблетках або добавках. Багато калію міститься у відварі овочів: відваріть картоплю, а воду не виливайте. Також підійде охолоджена запечена картопля.
- Їжте вранці та ввечері. В ці періоди прохолодніше. Вдень пийте воду, морс, айран, споживайте овочі та фрукти, овочеві пюре, охолоджені рагу.
- Вживайте протизапальні продукти. Ягоди, зелень та хрестоцвіті (салат з капусти чи руколи) допомагають організму боротися зі стресом, який викликає спека, і підвищують опірність інфекціям.
- Уникайте магазинних солодощів. Торти, випічка і тістечка містять велику кількість нездорових цукрів, насичених жирів і транс-жирів, що негативно впливають на роботу печінки, мозку і обмін речовин. Краще обирайте фруктовий лід.
- Дотримуйтесь гігієни. Мийте руки перед їжею і ретельно мийте всі фрукти, овочі та ягоди, щоб уникнути харчових отруєнь.
- Захищайте голову. Носіть капелюх чи хустинку навіть для коротких виходів. Також носіть сонцезахисні окуляри з УФ-фільтром.
- Фізична активність. Займайтеся фізичною активністю вранці чи ввечері, коли на вулиці прохолодніше.
Раніше ми писали, як пережити спеку, корисні поради для здоров’я.
Джерело: krivbass.city