Як правильно мити дерев’яні ложки та лопатки, щоб вони прослужили якомога довше

Окріп тут може нашкодити.

Багато хто вважає дерев'яні ложки, дошки та лопатки непрактичними, бо вони швидко псуються і їх доводиться постійно викидати. А чи знаєте ви, що середній термін використання дерев'яного посуду — 5 років? Він може бути справжнім довгожителем на кухні та служити роками, проте більшість людей просто неправильно з ним поводяться, інформує Ukr.Media.

Через некоректний догляд дерево швидко стає непридатним: починає тріскатися, тьмяніти, стає шорстким і вкривається щербинами. Однак найгірше те, що залишки їжі після такого миття не поспішають зникнути з його поверхні. Багато видів фарбувальної або надто ароматної їжі надовго в'їдаються в дерев'яний посуд, тому не залишається нічого, окрім як позбутися її. Але не поспішайте викидати лопатки та ложки, адже є справді робочі способи, що гарантують збереження їхньої чистоти та довговічності.

Наприклад, нещодавно в інтернеті з'явився тренд, у якому люди перевіряють новий лайфхак, що обіцяє відмити дерев'яний посуд. Автори роликів кидають його в каструлю з киплячою водою, а потім дивуються з того, як швидко рідина починає темніти і мутніти. Експерти з соцмереж обіцяють, що такий спосіб очистить будь-які, навіть найзастаріліші забруднення. Однак перш ніж повторювати цей метод, важливо зрозуміти, чи справді він безпечний для вашого посуду, чи принесе йому лише шкоду.

Кип'ятіння справді допомагає позбавити деревину від бруду, що глибоко в'ївся, жиру і запахів. Особливо це корисно, якщо ви часто використовуєте ложки для приготування м'яса або пряних соусів. Але гаряча вода може розм'якшити структуру дерева і тут технологи попереджають: часте кип'ятіння дерев'яних предметів призводить до пошкодження їхніх волокон, що скорочує термін служби посуду. До того ж за високої температури деревина може деформуватися, втративши свою форму. Тож не варто захоплюватися корисним, на перший погляд, лайфхаком із соцмереж. Користуватися кип'ятінням можна, але проводити його потрібно не частіше ніж один раз на місяць і тільки в крайніх випадках.

Для щоденного догляду за дерев'яним начинням достатньо використовувати теплу воду і м'яке мило. Ручне миття допоможе зберегти текстуру деревини в первозданному вигляді, а дбайливе сушіння на повітрі запобіжить появі шорсткості.

При цьому краще відмовитися від використання посудомийних машин: вони згубні для дерева через високу температуру і тиск води. Якщо прилади почали вбирати запахи, наприклад, від цибулі або часнику, спробуйте краще натерти їх сумішшю лимонного соку і солі. Цей метод м'яко очистить і освіжить кухонне приладдя, не пошкоджуючи його.

А щоб посуд довше зберігав свій первозданний вигляд, потрібно періодично обробляти його спеціальною мінеральною оливою. Вона створює захисний шар, запобігаючи пересиханню дерева, і, як наслідок, зберігає його натуральну текстуру і колір.

Джерело: ukr.media