Літо — море фруктів і ягід, які корисно їсти просто так або ж варити смачні вітамінні компоти. Раніше цей напій був невід’ємною частиною будь-якої трапези. Ще б пак, що за обід, якщо немає компоту?
Що означає слово “компот”
Почнемо з того, що означає це знайоме всім з дитинства слово “компот”. Існує кілька значень:
- Десертний напій – найбільш поширене значення слова “компот”. Це солодкий напій, який готують із фруктів або ягід, варених у воді з додаванням цукру.
- Проварені у сиропі фрукти чи ягоди – друге значення слова, що відображає компонент, який може бути використаний у різних стравах або як самостійний десерт.
- Суміш для приготування напою – третє значення, яке вказує на набір інгредієнтів (фрукти, ягоди, цукор), що використовується для приготування компоту.
Секанджабін – стародавній перський лимонад, варіація з полуницею та імбиром
Історія компоту з середньовіччя і до наших днів
Здавалося, що простіше? А попри те історія стакана компоту з соціалістичного рівняння “перше, друге і компот” (мутнувата солодка вода з осілими на дні фруктами) доволі цікава. Він є дуже далеким кузеном італійської мостарди – делікатесного соусу з фруктів в виноградному мусі зі спеціями, апельсиновим сиропом або медом. Обидва ці напої складними шляхами беруть свій початок у середньовічні. Компоти (від латинського “compositus” – “складений”, “змішаний”) служили соусом до м’яса або десертної куті, гарніром для солодких або солоних проміжних страв (entremet), споживалися з сирами або окремо. Їх пряно-кислий смак вважався найкращим способом очистити піднебіння і поліпшити травлення.
З часом європейські кухні почали уникати поєднань солоного і солодкого смаків, м’яса і фруктів, фруктів і коренеплодів, а мед і цукор стали використовувати виключно в фінальній частині обіду. Ці трансформації призвели до розподілу різних версій компоту. У локальних кухнях Франції цим терміном продовжують називати кисло-солодкі фруктові приправи до дичини. Проте основне значення французького слова “compote” – рідке і майже несолодке варення з суміші ягід і плодів, яке їдять як десерт, іноді зі збитими вершками. Тож компот – пасинок цього рецепту: фруктів і ягід у ньому мало, води багато, а буржуазних вершків або морозива не передбачено.
В Україні був свій схожий напій узвар, з плином часом французьке слово “compote” поступово витісняє з мови і нашого вжитку слово “узвар”. У давнину узвари готували з одного виду фруктів шляхом тривалого виварювання в нежаркій печі. Зазвичай використовували фрукти, яких було багато в Україні: яблука, груші, сливи, вишні. Сьогодні класичним складом узвару вважаються сушені яблука, груші, чорнослив, вишні та родзинки. До цього складу можуть додаватися свіжі фрукти, але це вже нова рецептура. Компот із сушених та свіжих фруктів, поєднаних з цукром, медом і прянощами, має особливу густину. Справжній узвар густий, тягучий, тобто більш концентрований, ніж звичайний компот, який п’ється як вода. До складу узвару найчастіше входять сушені та свіжі яблука, груші, сливи, вишні, виноград (родзинки), чорнослив, чорниця, брусниця, журавлина та полуниця. Це не повний список, є ще інші ягоди, але основні вже названі.
Та поки надворі літо — насолоджуймось компотами зі свіжих ягід і фруктів! Krivbass-Citi підібрав для вас рецепти смачних, легких у приготуванні й, головне, корисних напоїв.
Сучасна технологія приготування компоту
У сучасного аналога старослов’янського узвару технологія дещо інша. У воду додають цукор та фрукти або ягоди, залежно від того, який напій готують. Потім цю суміш доводять до кипіння, кип’ятять близько 5 хвилин, після чого остуджують і можна вживати. Тобто процес передбачає один нагрів і одне остудження.
Секрети та способи приготування
Компоти варять із фруктів та ягід, причому як зі свіжих, так і з заморожених або сушених. На сьогодні відомо понад 500 рецептів цього напою. Компоти готують як з одного виду фрукта, так і з суміші різних сортів або суміші фруктів і ягід.
Основні поради щодо приготування компоту:
- Вибір інгредієнтів: Для компоту підходять будь-які фрукти та ягоди – свіжі, заморожені або сушені. Сушені фрукти потрібно попередньо замочити в теплій воді.
- Пропорції: Зазвичай використовують 500 грамів свіжих фруктів або 400 грамів сухих на 6 склянок води. Цукор додається за смаком, приблизно 1 склянка на вказану кількість інгредієнтів.
- Додавання спецій: Компот можна урізноманітнити, додавши гвоздику, корицю або лимонну цедру. Наприкінці приготування можна додати трохи лимонного соку.
- Час настоювання: Після приготування компот слід остудити і дати настоятися кілька годин для насичення смаку.
Класичний фруктовий компот:
- Інгредієнти: яблука, груші, вишні, сливи, цукор, вода.
- Приготування: Наріжте свіжі фрукти, додайте їх у воду разом з вишнями і цукром. Доведіть до кипіння, потім готуйте на малому вогні протягом 5-10 хвилин.
Ягідний компот з малини та полуниці
- Інгредієнти: свіжа малина, полуниця, цукор, вода.
- Приготування: Покладіть ягоди у каструлю з водою та цукром. Доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин. Охолодіть і подавайте з крихтою льоду.
Цитрусовий компот з апельсинами та лимоном
- Інгредієнти: апельсини, лимон, цукор, вода.
- Приготування: Вичавіть сік з апельсинів і лимона. Додайте сік у воду з цукром, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.
Компот “Літо в склянці”
- Інгредієнти: аґрус, порічки, цукор, вода, кілька листочків м’яти
- Приготування: Покладіть ягоди в каструлю, додайте воду й цукор і доведіть до кипіння. Варити компот до 5 хвилин, після чого вимикаємо і даємо напою настоятися ще близько 40 хвилин.
Компот “Ягідна симфонія”
- Інгредієнти: свіжа малина, порічки, цукор, вода.
- Приготування: Покладіть ягоди у каструлю з водою та цукром. Доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин. Охолодіть і подавайте з крихтою льоду.
Компот “Солодка насолода”
- Інгредієнти: порічки, стиглі персики, трохи цукру, вода.
- Приготування: Наріжте свіжі фрукти, додайте їх у воду разом з цукром. Доведіть до кипіння, потім готуйте на малому вогні протягом 5-10 хвилин, настоюємо напій ще на 1 годину.
Корисні властивості і вплив на організм:
- Абрикосовий: Корисний при серцевих, ниркових та захворюваннях печінки, але може не підійти для людей з проблемами шлунка.
- Персиковий: Збуджує апетит, сприяє травленню і правильній роботі печінки. Містить кобальт, корисний при анемії та туберкульозі.
- Грушевий: Використовується при шлункових, ниркових, серцевих захворюваннях, інфекційних та нервово-психічних розладах.
- Черешневий: Корисний при нирково-жовчних захворюваннях, атеросклерозі, артриті, розслабляє і регулює роботу шлунка.
- Сливовий: Покращує стан нирок та печінки, корисний для хворих на атеросклероз, анемію, ревматизм і подагру.
- Малиновий: Багатий на вітамін С, допомагає при застудах, ангіні, високій температурі тіла та вірусних інфекціях.
- Кизиловий: Корисний при високій температурі та шлунково-кишкових проблемах, має закріплюючу дію.
- Вишневий: Допомагає при набряках, жовчних та застудних хворобах. Вишні перед закладанням у компот рекомендується пастеризувати.
- Виноградний: Має сечогінну дію, корисний при шлункових і ниркових проблемах.
Компоти, хоча й корисні для багатьох людей, мають деякі обмеження в споживанні:
-
Хворим на ниркову недостатність: Оскільки компоти містять певну кількість калію, їх вживання може бути обмежене для людей з нирковою недостатністю. Калій може накопичуватися у крові, що може бути шкідливим для нирок.
-
Вагітним на 2 або 3 триместрі: У період вагітності особливо важливо уникати компотів із сушених фруктів, оскільки вони містять велику кількість цукру і можуть викликати підвищення рівня глюкози в крові.
-
При наявності виразок в травному тракті, гастриті, підвищеній кислотності та проблемах із зубами (емаллю): Кислі компоти можуть подразнювати шлунок та призводити до погіршення стану травного тракту. Також цукор у компоті може масти негативний вплив на зубну емаль.
У разі наявності таких станів, рекомендується консультуватися з лікарем щодо вживання компотів або заміни їх на менш кислі або некислі напої.
Раніше ми писали: як приготувати домашній квас, що відмінно втамовує спрагу та освіжає.
Джерело: krivbass.city