Якою буває кава: повне керівництво по напоях

Джерело: unian.ua

Мало що може бути більш універсальним, ніж чашка кави, але не всі кавові напої однакові. Завдяки антиоксидантам і кофеїну цей напій несе користь для здоров’я, яка може варіюватися залежно від способу приготування та інгредієнтів.

Видання Health пише, що найчастіше використовують такі сорти кави, як арабіка та робуста. Кавові зерна арабіки відомі своїм м’яким, складним смаком і високою кислотністю. Кавові зерна робуста вирізняються більш гірким смаком, а їхній насичений смак відображає більш високий вміст кофеїну.

Що стосується користі для здоров’я, то менший вміст кофеїну в зернах арабіки може бути більш щадним для травної системи. Дослідження свідчать, що зерна робусти можуть принести більш відчутну користь у плані когнітивних функцій і рівня ліпідів.

Еспресо, американо, капучино, лате – різниця між напоями

Чорна кава

Напій готується шляхом заварювання мелених кавових зерен у гарячій воді. Він може бути приготований різними способами, такими як крапельний, заливний або френч-прес. Цей напій містить мало кофеїну.

Американо

Його готують шляхом розведення порції еспресо гарячою водою. У результаті виходить насичений, гладкий смак, схожий на чорну каву, але вміст кофеїну в ньому набагато вищий.

Еспресо

Це концентрована кава, відома своїм яскравим смаком і густою піною. Її складний процес приготування полягає в пропусканні гарячої води через дрібно мелену каву під тиском.

Латте

Латте готують, змішуючи еспресо з молоком, часто з додаванням збитого молока. Напій відомий кремовою текстурою і збалансованим смаком. Крім кофеїну, лате містить кальцій і білок із молока. Варто зазначити, що додаткові інгредієнти, як-от підсолоджувачі та сиропи, можуть збільшити калорійність напою.

Капучино

Капучино – це рівні частини еспресо, парного молока і молочної піни. Вони готуються шляхом змішування еспресо з молоком.

Маккіато

Маккіато – напій з кофеїном, приготований шляхом додавання невеликої порції молока або молочної піни до порції еспресо.

Мокко

Мокко готується на основі еспресо, молока і какао-порошку. Це багатий на антиоксиданти напій з кави і какао. Проте важливо дотримуватися помірності, оскільки багато сортів мокко можуть містити велику кількість цукру.

Флет вайт

Як і лате, флет вайт готується з еспресо і молока. Однак співвідношення еспресо і молока в ньому набагато вище, що вказує на більший вміст кофеїну. Флет-вайт відомий своєю бархатистою текстурою і яскравим смаком.

Кафе о лайт

Café au lait – це кремоподібний напій, приготований з рівних частин звареної кави і парного молока.

Кортадо

Кофеїнізований делікатес, відомий як кортадо, родом з Іспанії. Він являє собою поєднання рівних частин еспресо і молока. Зазвичай його подають у маленькій склянці і не збивають піну. Кортадо має гладку текстуру і насичений смак.

Ірландська кава

Популярний напій, у якому поєднуються гаряча чорна кава, ірландський віскі, цукор і збиті вершки. Цей алкогольний напій містить антиоксиданти з кави, але вміст алкоголю може мати негативний вплив на здоров’я.

Кава Red-eye

Це звичайна заварна кава, в яку додається порція еспресо. Це міцний, насичений кофеїном напій, який підвищує пильність і покращує концентрацію уваги.

Доппіо

Доппіо, приготований у вигляді подвійної порції еспресо, – популярний напій серед любителів кави. Попри невеликий об’єм, еспресо містить багато кофеїну, тому подвійна порція точно додасть бадьорості. Він має унікальний, насичений смак.

Бреве

Бреве – це насичений кавовий напій, приготований з рівних частин еспресо і збитих вершків. У нього кремова текстура і насичений смак, але калорійність вища, ніж у звичайного лате через вершки.

Dirty Chai

Цей напій поєднує в собі пряний смак чаю і насичений, зухвалий смак кави, створюючи приємний напій, що заряджає енергією. Його готують, заварюючи чай у гарячій воді, додаючи порцію еспресо або звичайної звареної кави та молока.

Які види холодної кави бувають

Холодна кава може стати освіжаючою альтернативою гарячому варіанту підбадьорливого напою, особливо в спекотний день. Кава холодного заварювання готується шляхом замочування кавових зерен у холодній воді, як правило, на термін до 24 годин. Вона має гладкий, менш кислий смак, ніж гаряча, і має низку корисних властивостей.

Nitro cold brew

Nitro cold brew виводить звичайну холодну каву на новий рівень, насичуючи її азотом. Додавання азоту в кофеїновмісну рідину знижує кислотність і підсилює смак. Nitro cold brew відомий своєю кремовою текстурою і пінистою шапочкою.

Холодний лате

У крижаному лате еспресо поєднується з молоком, але для охолодженого, вершкового, освіжаючого напою в холодному лате використовується холодне молоко.

Фраппучино

Напій готують шляхом змішування кави, льоду та підсолоджувачів у блендері, але не всі фраппучіно готуються однаково. Деякі містять ароматизовані сиропи, морозиво або молоко, а також можуть бути прикрашені вбитими вершками.

Мокко з льодом

У мокко змішують еспресо, холодне молоко, лід і шоколадний сироп. Часто його доповнюють збитими вершками, але в ньому, як правило, більше калорій і цукру, ніж у звичайному холодному напої.

Раніше УНІАН писав, що чому кава може бути корисною.