Щастя за гроші не купиш: експерти пояснили, який зв’язок між грошима і щастям

Джерело: unian.ua

Багато хто прагне заробляти більше, вважаючи, що після задоволення всіх матеріальних бажань вони стануть щасливішими. Але за гроші щастя не купиш – щасливі люди просто більш успішні.

Видання CNBC наводить слова експертів, які підтверджують, що гроші не приведуть вас до щастя.

Тамі Мюллер, тренерка зі щастя та позитивної психології, яка вивчала науку про щастя протягом останніх п’яти років. За її словами, гедоністична бігова доріжка, на якій женуться за щастям, намагаючись знайти найкращу роботу або заробити найбільше грошей, не є вірним способом його досягнення.

“Щасливі люди заробляють більше грошей, мають кращі стосунки [і] більш успішні в житті, а не навпаки”, – каже Мюллер. “Ви можете бути щасливі зараз і водночас заощаджувати гроші. Це справді активне прийняття”.

Якщо ви не використовуєте гроші для придбання вражень, отримання додаткового часу або пожертвувань іншим людям, вони не можуть купити вам щастя, вчить соціолог і експерт зі щастя Артур К. Брукс.

Він наголошує, що вибір таких практик, як створення міцних соціальних зв’язків і пошук мети, яка вас надихає, – це те, що справді веде до щастя і самореалізації, а не досягнення конкретної фінансової мети.

Однак, за словами Мюллера, якщо бути щасливішим у житті, то це може призвести до фінансового зростання та успіху.

“Щастя – це те, що насправді приводить нас до успіху”, – зазначає вона.

Систематичний огляд 2005 року показав, що щастя може призвести до успіху в різних сферах життя, включно з доходом і здоров’ям.

А якщо говорити про поліпшення стосунків, то найщасливіші люди, які живуть найдовше, часто надають перевагу особистим зв’язкам і зміцнюють їх, ідеться в дослідженні Гарвардського університету, проведеному на основі більш ніж 80-річного досвіду.

“Нам потрібно зосередитися не на тому, як стати успішнішими, а на тому, як стати щасливішими”, – каже Мюллер, – “Тоді успіх прийде сам”.

Раніше УНІАН писав, як стати мільйонером.