Той що освіжає: литовський борщ та автентичний український буронець те що треба для спекотних днів

Холодний литовський борщ, відомий як шалтібарщай, настільки ж популярний у Литві, як і традиційний борщ в Україні


Класичний литовський холодний борщ називається шалтібарщай. Литовською мовою Šaltibarščiai означає саме “холодний борщ”. Цей яскравий та освіжаючий суп готується на основі кефіру та молодого буряка. Окремо до нього подають відварену картоплю, хоча зараз більш популярна запечена цілою або часточками картопля. Це дуже смачна і популярна в Литві страва, яку обов’язково варто спробувати.

Мабуть, у кожній країні є свої рецепти супів з різними інгредієнтами. Безумовно, не можна порівнювати український борщ з литовським, адже процес приготування та тип страви значно відрізняються. Однак цей холодний суп з буряком та яйцем є чудовою ідеєю для літньої спеки.

Інгредієнти:

  • 2-3 маленькі молоді буряки
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 2 великих огірки
  • 4 яйця
  • 1 куряче філе або 150 грамів вареної ковбаси (не обов’язково) 
  • 2 столові ложки гірчиці
  • 900 мілілітрів кефіру (2,5%)
  • 2 столові ложки сметани
  • 700 мілілітрів води
  • Сіль та перець до смаку
  • Кріп, петрушка, зелена цибуля

Спосіб приготування: 

  • Буряк відварити цілий або запікати в духовці, обгорнувши в фольгу. Потім очистіть його і наріжте тоненькою соломкою, або натріть на великій тертці. Закип’ятити 0,5 літра води і залийте буряк. Додайте чайну ложку солі і дві столові лимонного соку. Дайте охолонути і поставте каструлю в холодильник.
  • Огірки наріжте тонкими соломкою.
  • Промийте зелену цибулю та кріп. Дрібно наріжте зелень. Змішайте зелень, огірки з буряком і охолодженим настоєм.
  • Влити в суміш кефір, додайте сметану і все добре перемішайте. Посоліть за смаком і поставити холодний борщ у холодильник, щоб він настоявся.
  • Яйця відварити, картоплю також відваріть цілою, в мундирі, або запекти.
  • Подавайте холодний литовський борщ зі шматочками вареного яйця, свіжою зеленню та картоплею на окремій тарілці.

Поради:

  • Замість лимонного соку можна заправити буряковий настій оцтом. Зелень також можна не нарізати, а змішати з великою сіллю і розтерти дерев’яним товкачем. Якщо холодний борщ для вас загустий, можна додати трохи мінеральної холодної води.

Незвичність цього рецепту полягає не лише у додаванні яєць в готову страву, а й у тому, що картопля — запечена або відварена — не використовується безпосередньо в страві, а замінює хліб. Крім цього, досить часто в литовський холодний борщ, ще додають готове відварене і охолоджене м’ясо, але зрідка, саме тому цей інгредієнт можна пропустити або використати скибочки підсмаженого бекону чи шинки.

Буронець або бурачинка, незаслужено забутий рецепт автентичного холодного українського супа, який колись, а може зараз деінде, готували по селах


Цей холодний суп без м’яса, як і борщ, був однією з найбільш популярних перших страв. Готували буронець в основному з маленької молодої картоплі та листя молодого буряка, іноді додаючи кукурудзяну крупу, зрідка свинячі реберця. Буронець, також відомий як бурачинка, є традиційним українським літнім холодним супом, приготованим на основі листя буряків – автентичним, втім незаслужено призабутім. Ця страва є особливо актуальна у літній період, коли хочеться чогось свіжого та легкого.

Інгредієнти:

  • Картопля молода – 500 г
  • Кисляк – 1 л
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Кукурудзяна крупа – 100 г
  • Листя буряка – 150 г
  • Вода – 1 л
  • Зелень – 50 г
  • Зелена цибуля – 30 г

Спосіб приготування: 

Відваріть картоплю:

  • Добре помийте і почистіть молоду картоплю, викладіть у каструлю і залийте водою, щоб вона лише накривала картоплю.
  • Варіть цілою до готовності, приблизно 15-20 хвилин.

Запарте кукурудзяну крупу:

  • Промийте кукурудзяну крупу 2-3 рази, потім залийте окропом і дайте запаритися, поки вариться картопля.

Приготуйте кисляк:

  • Налийте кисляк або кефір у каструлю і поставте на середній вогонь.
  • Грійте, постійно помішуючи, до 80-90°C, ні в якому разі не доводячи до кипіння.

Додайте кукурудзяну крупу:

  • Додайте запарену кукурудзяну крупу до картоплі, посоліть і перемішайте.

Додайте бурякове листя та зелень:

  • Помийте бурякове листя і дрібно наріжте, стебла теж.
  • Подрібніть зелену цибулю та зелень.
  • Спочатку додайте у суп бурякові стебла і проваріть 2 хвилини.
  • Потім додайте листя, зелену цибулю і зелень.

З’єднайте інгредієнти:

  • Перелийте кисляк у каструлю з готовою картоплею, крупою і бадиллям буряка і дайте закипіти.

Завершіть приготування:

  • Одразу додайте сметану, перемішайте і проваріть ще 2 хвилини.

Поради:

  • Вибір картоплі: Для приготування буронцю краще обирати молоду картоплю однакового розміру, щоб вона готувалася рівномірно та швидко. Оскільки за цим рецептом розрізати картоплю не потрібно, слід обирати дрібні картоплини.
  • Обробка кукурудзяної крупи: Попереднє замочування кукурудзяної крупи запобігає її прилипанню до каструлі та пригоранню. Після замочування крупа збільшується в розмірі майже в три рази.
  • Обробка кисляка: Помішувати кисляк необхідно для того, щоб запобігти утворенню сиру, оскільки в цьому випадку продукт не можна буде використати для супу.
  • Послідовність додавання інгредієнтів: Оскільки стебла буряка товстіші за листя, їх необхідно додати до супу раніше, щоб вони встигли добре проваритися
  • Цей літній простий суп, краще смакує холодним.

Раніше ми писали: про напій був невід’ємною частиною будь-якої трапези, особливо в спеку. 



Джерело: krivbass.city