Гуарана: властивості, користь та кому підходить

гуарана

Гуарана — родом із Амазонії та Бразилії, де місцеві жителі вважають її рослиною з магічними властивостями. Стиглі плоди нагадують відкриті очі. Амазонські племена використовували гуарану не лише для підтримання енергії та життєвих сил, а й для зміцнення імунітету та загального стану здоров’я. Завдяки тому, що в гуарані природно міститься велика кількість кофеїну, вона вважається «еліксиром життя» і тому належить до популярних харчових добавок зі стимулюючим ефектом.

Семена гуарани містять кофеїн, теофілін і теобромін, антиоксиданти зі стимулюючою дією, а також вітаміни В і С. Гуарана сприяє підвищенню концентрації, підтримує фізичну активність, розумову діяльність і знижує втому. Відомо також її сприятливий вплив на імунну систему. У той час як насіння кави містять «лише» 2% кофеїну, насіння гуарани містять 6%. Крім того, багатьом сподобається той факт, що вона не подразнює шлунок, а тому підходить і для людей з чутливим травленням. Гуарану, а також напої з кофеїном не можна вживати вдень і ввечері, оскільки це може порушити сон.

Кому підходить гуарана?

гуарана

Завдяки тому, що гуарана сприяє підтриманню розумової та фізичної працездатності, вона користується популярністю не лише серед спортсменів, а й серед студентів під час сесій та людей, чия робота потребує максимальної уваги і концентрації. Гуарану можна використовувати не лише у вигляді харчових добавок, а й у вигляді сиропу, напоїв, жувальної гумки і дрібного порошку, який можна додавати в страви. З гуараною, як і з усіма харчовими добавками, необхідно дотримуватися рекомендованого дозування. Вживання гуарани слід уникати вагітним, жінкам, що годують груддю, гіпертонікам і людям із серцевими захворюваннями, які приймають препарати для розрідження крові та серцеві препарати. Вона також не підходить для тих, хто страждає на виразку шлунка.