З приходом весни наш раціон значно урізноманітнився завдяки свіжій зелені, багатій вітамінами, антиоксидантами та іншими поживними речовинами. Одним із популярних весняних продуктів є щавель, який можна знайти на присадибних ділянках, городах і навіть у лісах. Цей вид листової зелені доступний кожному.
Можливо когось подивує факт, що щавель можна використовувати не лише для приготування традиційного «зеленого» борщу. Він чудово підходить для омлетів, пирогів, соусів, рагу та інших страв. Щавлева кислота надає листю щавлю терпкого та кислуватого смаку, який добре поєднується зі стравами з яйцями, картоплею, кашами, а також рибою та соусами на основі сметани чи вершків.
Найкориснішим щавель є у свіжому вигляді, адже варіння та тушкування значно зменшують кількість вітамінів. Щоб зберегти всі корисні речовини, щавель можна додавати до смузі, холодних супів та різноманітних салатів з овочами, зеленню та оливковою олією. Більшість здорових дорослих можуть споживати щавель у помірних кількостях як один із видів зелені. Це джерело харчових волокон, які сприяють профілактиці закрепів, нормалізації рівня холестерину й цукру в крові, а також забезпечують тривале насичення. Він також багатий мінералами та вітамінами, а ще є малокалорійним.
У 100 г щавлю міститься лише 29 ккал. Одна чашка (133 г) сирого щавлю містить:
– Білок: 2,5 г
– Жир: 1 г
– Вуглеводи: 4 г
– Клітковина: 4 г (що складає значну частину рекомендованої денної норми у 25 г)
– Вітамін С: 71% від добової норми (термічно нестабільний, руйнується при температурі вище 40°C)
– Магній: 33% від добової норми
– Фосфор: 7% від добової норми
– Марганець: 20% від добової норми
– Калій: 11% від добової норми
– Рибофлавін: 10% від добової норми
– Вітамін B6: 10% від добової норми
Як споживання щавлю впливає на організм?Споживання страв із щавлем поліпшує травлення завдяки здатності клітковини створювати здорову мікрофлору кишківника. Вітамін А запобігає багатьом захворюванням шлунково-кишкового тракту й підтримує слизові оболонки здоровими. Щавель стимулює роботу печінки, жовчного міхура та посилює перистальтику кишківника.
Щавель сприяє нормалізації обміну речовин, зокрема, завдяки марганцю, рибофлавіну та вітаміну В6, підтримує здоров’я серця та судин. Магній і калій забезпечують нормальний серцевий ритм, вітамін С зміцнює судини, а фенольні сполуки – капіляри. Листя щавлю запобігає підвищенню артеріального тиску, розвитку атеросклерозу та утворенню тромбів.
Рослина позитивно впливає на стан кісток і суглобів завдяки магнію, фосфору, калію, міді та марганцю. Нестача цих елементів підвищує ризик розвитку артриту та остеопорозу.
Також щавель містить багато різних антиоксидантів, які є корисними сполуками, що захищають клітини від пошкодження й допомагають у боротьбі з різними захворюваннями, зокрема, деякими типами раку, діабетом, хворобами серцево-судинної системи. Потенційно його регулярне вживання може мати певний позитивний вплив на лікування нейродегенеративних захворювань, зокрема, хвороби Альцгеймера, але дослідження поки що проводяться лише на культурі клітин.
Як мінімум, щавель допоможе забезпечити організм необхідними вітамінами та мінералами, сприяючи загальному зміцненню здоров’я. Раніше ми писали про вітаміни групи В: чим корисні, та чому варто заповнювати їх дефіцит?
Джерело: krivbass.city