Перша молода картопля вже з’явилася на ринках, у магазинах і навіть на грядках криворіжців. Ця молода бульба — справжня насолода, подарована раннім літом. Вона багата на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, а її ніжний смак неможливо сплутати ні з чим. Проте, щоб отримати справжню насолоду від молодої картоплі, її потрібно почистити, а точніше пошкребти. Саме тут багато господинь втрачають натхнення.
Уляна Антонюк поділилася на своїй сторінці у Facebook, як буквально за одну хвилину почистити цілу каструлю молодої картоплі.
Що вам знадобиться:
- Картопля – 1 кг
- Сіль крупного помелу – кілька столових ложок
Як виглядає метод:
-
Помийте картоплю маленьку, максимум середнього розміру та складіть її в металеву каструлю з кришкою.
-
Додайте кілька ложок солі максимально крупного помелу – чим більше, тим краще.
-
Накрийте каструлю щільно кришкою та починайте інтенсивно струшувати протягом кількох хвилин.
-
Після цього ретельно промийте картоплю під проточною водою, залийте чистою водою та поставте на вогонь. Тепер картопля почищена і готова до варіння звичайним способом.
Важливий нюанс: молода картопля має бути свіжою, пружною, бажано тільки з грядки. А сіль – лише великого помелу.
Є й інші способи очищення молодої картоплі:
Спосіб 1:
-
Складіть молоду картоплю в каструлю, залийте водою і накрийте кришкою.
-
Дайте постояти 15 хвилин, потім добре потрясіть каструлю.
-
Злийте воду, промийте овочі під проточною водою – шкірка повинна сама відійти.
Спосіб 2:
-
Залийте молоду картоплю окропом.
-
Через хвилину поставте овочі під крижану воду – шкірка швидко відійде.
Секрети приготування молодої картоплі від досвідчених кухарів:
- Вибір картоплі: Для варіння вибирайте картоплю однакового розміру. Якщо не виходить, великі бульби перед тим розріжте на дві чи чотири частини – так вона звариться вся одночасно.
- Підготовка до варіння: Перед варінням заливайте картоплю окропом або гарячою водою. Якщо залити холодною, картопля буде водянистою.
- Час варіння: Картоплю чистити та варити потрібно відразу, інакше вона швидко потемніє. Щоб чистити було легше, можна на 5-10 хвилин замочити картоплю у холодній воді. Варити 15 хвилин.
- Спосіб очищення: З молодої картоплі шкірку не зрізають, як зі старої, а зішкрябують – вона тонка та м’яка. При очищенні молодої картоплі варто одягнути рукавички – бульби можуть забруднити руки.
- Прискорення варіння: Щоб молода картопля зварилася швидше, додайте у воду шматочок вершкового масла.
- Вода: Вода в каструлі має повністю покривати картоплю, але не більше.
- Соління: Якщо варите дрібну картоплю, посоліть її на початку варіння – тоді бульби залишаться цілими та не розваляться. Якщо хочете розсипчасту картоплю – соліть наприкінці варіння. Солити потрібно з розрахунку 2 чайні ложки на 1 кг картоплі.
- Аромат: Щоб отримати неймовірний аромат, змішайте дрібно нарізаний кріп з подрібненим часником і сіллю, а потім заправте цією сумішшю картоплю.
- Подача: Смак молодої картоплі буде яскравішим, якщо подати до неї солоні огірки або малосольну рибу.
Раніше ми писали, як легко і швидко вивести плями від шовковиці з одягу, ефективні методи та поради від експертів.
Джерело: krivbass.city